Ett dilemma som jag funderat mycket på nu när kalla vädret är på intågande är frågan om läder. Är läderprodukter okej eller bör vi istället övergå till syntetläder? Frågan är varken ensidig eller enkel och jag har ett eget resonemang kring det hela. Det betyder inte att jag har rätt eller alltid kommer tycke såhär. Marknaden och möjligheterna utvecklas ständigt, men jag har för stunden kommit fram till något.

Personligen väljer jag att använda både äkta läder och syntetläder. Båda har för- och nackdelar både vad gäller kvalitet, etik och miljöpåverkan. Vi gör ett försök att reda ut det hela.

Äkta läder

Eftersom jag äter kött så tycker jag även det är logiskt att utnyttja huden av djuren. Att kasta bort vore slöseri. Det som självklart bör poängteras här är att vi slävar i oss på tok för mycket kött. Hutlösa mängder. Dessutom avlas vissa djur endast för att utnyttja dess hud vilket enligt mig är absurt. Vi ska inte ens gå in på hur själva slaktandet går till.

Lik som med så mycket annat så har läderproduktionen skenat iväg till något orimligt med förödande konsekvenser för både miljön, djuren och människan. Etiken i det hela är icke existerande och endast ett fåtal små läderproducenter kan garantera en etisk produktionskedja, där djuren behandlas på rätt sätt och där hudarna sedan behandlas på ett bra sätt. Via svenska naturskyddsföreningens sidor kan man läsa hur slutskedet av läderproduktionen i u-länder vanligtvis går till.

Video från naturskyddsföreningens.se sidor som beskriver baksidorna av lädertillverkning.

Videon gör mig lätt illamående. Det är på inga vis okej. Tragiskt nog ser så gott som all massproduktion ut så här, spelar ingen roll om vi pratar om kläder, mat eller något annat. För mycket är för mycket.

Läder är ändå ett väldigt slitstarkt material som åldras vackert och lever länge. Ur den aspekten är det ett fiffigt material att använda, och något man gjort sedan urminnes tider. Idealet enligt mig vore att backa några hundra år i utvecklingen och endast utnyttja huden på de djur vi äter och då göra det på ett rättvist sätt. Jag landar därför i åsikten att vi ska begränsa konsumtionen av läderprodukter rejält. Vi behöver inte fem par läderstövlar. Inte heller en mängd olika läderväskor. De läderprodukter som konsumeras ska tas väl omhand. Genom att återfetta och putsa kan de leva många många år.

Läderkängor köpta begagnat.

Så ja, jag köper produkter i äkta läder men väldigt sällan. Min handväska är över åtta år gammal men ändå som ny (ja jag har endast en). Skorna jag går med i höst är äkta läder men köpta second hand förra året. Jag putsar och återfettar dem varje år och de ser därför ut som nya. Sedan jag lärt mig om baksidorna med läderproduktion så respekterar jag min grejer mer, tar bättre hand om dem och köper sällan nyproduktion. Slentrianmässiga köp eller trender köper jag aldrig i äkta läder.

Men, för att själv använda läder i de produkter som jag tillverkar så vill jag vara säker på att djuren och människorna som varit involverade i detta har behandlats på rätt sätt. Sådana kontakter har jag inte just nu och därför väljer jag att avstå från äkta läder i min egen produktion. Där väljer jag istället syntetläder.

Syntetläder

Syntetläder, PU-läder, PVC-läder, veganskt läder, konstläder… kärt barn har många namn och i ärligheters namn tror jag att producenterna leker med olika namnalternativ för att lura oss en aning. Det handlar alltså om plaster av olika slag som tillverkas på konstgjord väg för att efterlikna läder. De vanligaste sorterna är polyvinylklorid (förkortas PVC) och polyuretan (förkortas PU). Här används alltså inte några djur utan främst olja, vilket ur ett etiskt perspektiv är bra. Miljömässigt? Njaa.

Även här används mängder av kemikalier vid produktionen och då materialet i slutet bryts ner så frigörs dessa kemikalier i naturen. Syntetlädern är inte heller på långt när lika hållbar som äkta läder och tar man i beaktande att 80% av negativa miljöavtrycket kommer från själva produktionen av en produkt så är det enligt mig fiffigare att köpa en produkt i äkta läder som håller länge, än tre-fyra i syntet.

Syntetläder åldras alltså inte lika bra och vackert som äkta läder och har inte heller samma tekniska egenskaper – andas inte, suger inte åt sig fett, inte lika slitstark – men är ut ett etiskt perspektiv ett fiffigare alternativ.

Så när ska man satsa på äkta läder och när är syntet fiffigare? Personligen väljer jag att köpa skor och väskor i äkta läder samt sådana klädesplagg som jag räknar med att använda många år och som utsätts för hårt slitage, exempelvis en läderjacka. Hittar jag äkta läder second hand så är det en stor bonus eftersom jag då inte bidrar till nyproduktion. Vad gäller kläder i övrigt, samt min egen produktion, så väljer jag syntet och strävar efter att använda det i produkter som har en förutsättning att leva länge. Ett bra alternativ är att fälla in detaljer i syntetläder, medan plagget i övrigt är gjort av något naturmaterial. Det gäller även att lära sig känna skillnaden på bra syntetläder och dåligt sådant. Vissa känns väldigt plastiga medan andra har en fin, kraftig yta. Här ska man lita på sitt omdöme och avstå om ytan känns ömtålig.

För att plagget ska kännas behagligt mot kroppen så fodrar jag med naturfibrer eller cellulosafibrer av något slag, fibrer som andas. Det är något jag rekommendera att titta efter i butik, eftersom syntetläder lätt blir plastigt och svettigt att bära direkt mot kroppen.

Det är väldigt synd att se, att exempelvis många jackor i äkta läder är fodrade med polyester. Som att lägga en plastpåse på insidan av sin klänning om ni frågar mig. Då rekommenderar jag istället acetat (cellulosabaserat fodertyg) eller viskos, i synnerhet om fodret ligget direkt mot kroppen.

Alternativa läder

Mycket händer inom läderindustrin just nu. På catwalken har vi kunnat se läderliknande material tillverkat av ananas, så kallad Piñatex. Det experimenteras mycket även med exempelvis bananläder, svampläder och fiskläder, ja till och med läder tillverkat av äppelskrutt och kaffe. Processen att tillverka något som kan produceras i stor skala är lång men inom några år tror jag vi har flera alternativa former till läder. En utopi vore ju även om vi kunde skära ner på produktionsvolymen men det lär dröja några decennier innan människan trappar ner den konsumtion som vi vant oss vid. Jag är mitt i processen själv och det tar tid att vänja om ett beteende.

Frågan om läder är alltså svårt med mång aspekter och har jag full förståelse att du kanske inte resonerar som jag. Som sagt tror jag mycket händer inom läderproduktionen de kommande åren och jag ser fram emot alternativ både till djurläder samt syntetläder. Tills dess är syntetläder aktuellt i min egen produktion och äkta läder på loppis guld. Mitt senaste fynd en magisk kjol. För visst tusan är läder snyggt!

Berätta gärna hur du resonerar kring läder.

Här berättar jag mer om skötsel av läder.

6 reaktioner till “Läder – okej eller nej?

  1. Det är möjligt att få djurhudar från Meargards slakteri i ingå. Då kommer det från lokala gårdar. Jag vet att det finns nån som sen har skickat det till estland för att bearbetas. Vet dock inte vad det kostar eller hur den produktionen ser ut. Men kanske nåt värt att kolla upp?

    Gilla

    1. Aaah det visste jag inte! Ett alternativ. Som du säger behöver hudarna efterbehandlas rejält innan de kan användas i kläder. Men möjligheten finns, det är fint att veta ☺️

      Gilla

Lämna en kommentar