elinsss.com 21Drapering och manipulering av tyger har vi döpt en av de kurser jag håller i trådarna för vid Axxell. Eleverna har hittills lekt med tyger på docka och lärt sig tekniker hur man fäster sin drapering till ett färdigt plagg. Nästa steg är att plocka isär draperingen och göra ett pappers-mönster av den för att möjliggöra en eventuell produktion i fabrik. Har själv alltid ä-hääälskat traditionell mönsterkonstruktion, men det kan hämma idéerna då man tänker för logiskt. Intressantare former och skärningar får man ofta fram om man kombinerar de två arbetsmetoderna.  Drapering – mönsterkonstruktion. Blir som en omvänd produtplanering där man planerar sitt plagg genast på docka, utan skisser, och kombinerar sedan med mönsterkonstruktion.

Traditionell produktplanering: Idéskiss – mönsterkonstruktion – protosömnad 1

Omvänd produktplanering: Drapering – protokonstruktion 1 – idéskiss – mönsterkonstruktion – proto 2

Och man ska väl leva som man lär. Fick ohygglig inspiration dessutom. Så ordnade upp studion här hemma som stått orörd de senaste veckorna. Plockade fram provdocka och en bunt prototyger och draperade ihop något som ska bli en veckad coctailklänning. Drapering behöver ju inte betyda volym, inte heller silkiga tyger eller böljande former. Drapering kan vara så mycket mer.

Dethär med omvänd produktplanering sysslade vi mycket med då jag jobbade vid 2OR+BYYAT i Helsingfors. Draperade både veckade konstruktioner och böljande former. Resulteten syns här.

En reaktion till “Att leva som man lär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s