Ensam i en gigantisk skolbyggnad. Långt före COVID19 bröt ut hade jag tackat ja till att undervisa vuxenstuderande i mönsterkonstruktion vid Axxell/modelinjen. Två kvällar i veckan i drygt en månads tid, vilket betyder att jag ändå kan sköta mitt vanliga jobb parallellt. 

Utöver min egen kärnverksamhet, alltså e/s design nätbutiken, så har jag märkt att det är fiffigt att ha några andra ben att stå på under året. Omväxling förnöjer, brukar man säga och jag behöver definitivt paus från mina egna idéer ibland. Jag är ändå numer noga med vilka projekt jag åtar mig eftersom det ibland blivit för mycket sådana. Föreläsningar har jag exempelvis skippat helt och hållet tills vidare. Kriterierna för att jag ska nappa på ett projekt är att det ska vara A) lönsamt (ekonomiskt), B) lärorikt och/eller C) roligt. Minst två av tre punkter bör uppfyllas och mönsterkonstruktion vid Axxell uppfyller alla tre. 

Kursen sköts undantagsvis på distans, vilket egentligen gynnar mig eftersom jag annars hade varit tvungen att köra till Esbo varje lektionstillfälle. Istället fick jag en snabbskolning av Peter vid Axxell i att använda video verktyget TEAMS, rita på elektronisk white board och dela min skärm med kursdeltagarna, och kan därför undervisa på distans från Axxells utrymmen här i Karis. Ensam i en gigantisk skolbyggnad, där lamporna automatiskt släcks då jag inte rör på mig tillräckligt. Kusligt, men ohyggligt smidigt! Dessutom hade jag nu orsak att scanna mitt material och ladda upp det i molnet där det är i tryggt förvar. Jag har även blivit duktigare på att rita mönster i vektorprogrammet Corel Draw. Där ser man, alltid lär mig sig något nytt genom att lära andra. 

Ensam i klassrummet med kursdeltagarna i skärmen. 

Jag tror att dylika undervisningsmetoder kommer att användas allt mer i framtiden och jag kan inget annat än konstatera att hela denna epidemi – trots att jag såklart önskar att den inte existerat – för min egen del har väldigt bra timing. Eller så är det jag som ser möjligheter i situationen? Högst troligt både och. 

 

Lämna en kommentar