Jag är en obotlig perfektionist. Har alltid haft svårt att släppa ifrån mig ansvaret till andra. I skolan var det alltid jag som sammanställde grupparbeten och ansvarade för helheten. Jag litade inte på att andra gjorde sitt bästa. Det är alltid min utgångspunkt – att göra mitt bästa. Det biter mig i röven ibland.

Sömnad och produktplanering hanterar jag bra, mönsterkonstruktion och sömnadstekniska lösningar likaså. Däremot är jag ingen visualist. Eller grafiker. Inte heller modell eller stylist. Vet inte ett jota om marknadsföring och fotografering … ja ni har ju sett hur det kan se ut när jag fotar produktbilder. Det finns SÅ MÅNGA som gör ett bättre jobb än mig på dessa områden. Ändå sköter jag alla dessa arbetsuppgifter i mitt eget företag. För att komma igång. Om man strävar efter genomgående perfektion så kommer man sällan någon vart. Det går alltid att göra ännu bättre. Det är något jag påmint mig om de senaste åren som företagare. Perfektion är bra i vissa sammanhang. En broms i andra. Det fina i min bransch är att jag kan gå tillbaka och förbättra eller delegera till andra som gör saker och ting bättre, när budgeten tillåter.

Sagt och gjort.

Den fösta i raden av arbetsuppgifter att delegera bort är gradering. Vad är gradering undrar antagligen mer än en? Ja det ska jag berätta. När man skapar kläder jobbar man oftast i en och samma storlek. Alla mönsterkonstruktioner, prototyper och prover görs i denna storlek, i det här fallet av mig och i storlek S, eftersom jag då kan använda mig själv som provdocka. Sedan när plagget är färdigt bör det graderas till flera olika storlekar för att passa olika kroppar, såklart. Och det, gott folk, är inte så enkelt som man tror. Kroppen växer nämligen inte jämnt mellan olika storlekar. Handleden växer väldigt lite jämfört med byst. Rumpa och lår växer mer än ryggbredd. Dessutom påverkar materialet som plagget sys i, de egna måttlistorna, passform och så vidare. En djungel som jag själv endast har grundkunskaper i.

Därför är det nu halleluja-känsla att samarbeta med en mönsterkonstruktör och graderare vid namn MalenaLik som jag har Malena nyligen startat eget. Rolig detalj här är att vi har gått i samma skola i Åbo, men Malena tog examen ett par år innan mig så vi lärde aldrig känna varan. Sedan har hon studerat vidare och jobbat inom mönsterkonstruktion och besitter ohyggligt mycket mer kunskap än vad jag gör vad gäller gradering och har även rätt dataprogram för ändamålet. Vi har under de senaste månaderna tillsammans jobbat fram en måttlista och hittat ett system som funkar. Kortfattat handlar det om att jag skickar ett färdigt mönster i storlek S till Malena, samt en prototyp på själva plagget, så trollar hon fram de övriga storlekarna. Vid behov korrigerar vi sedan måtten när jag testat plaggen på många olika kroppar. Ytterligare ser Malena över min konstruktion och ifrågasätter detaljer som jag kanske missat eller kan förbättra. Sjukt bra!

Så här ser graderingen på Cassandra Blouse ut (en del av den).

 

Malena gör allting elektroniskt och det känn SÅ HÄRLIGT att få färdiga mönster i olika storlekar skickade som PDF filer till mig. Har skämtsamt sagt att om det någonsin börjar brinna i min studio så är mapparna med mönster de viktigaste jag tar mig. I de mapparna finns mest jobbtimmar intryckta. Nu är inte ens det nödvändigt då allt sparas i molnet. Nämnde jag att Malena bor i Sverige och vi inte har träffats, utan sköter allt via e-post? Moderna tider.

Detta besparar mig så ohyggligt mycket tid att jag nog måste återinföra kaffepaus på jobbet. Skojar. Men jag får mer tid att göra det jag är bäst på medan Malena sysslar med det hon gör bäst. Ett steg i rätt riktning.

 

3 reaktioner till “Ny samarbetspartner – graderare i Sverige

Lämna en kommentar