Det är inte alltid så lätt med en vardag som består av småbarn, förhållande, hus, hälsa och eget företag. Denna vecka har jag två verksamhetspresentationer, en föreläsning i Kyrkslätt, fyra kundprovningar och åtta klänningar som ska sys och levereras – inklämt på tre dagar – eftersom jag de övriga dagarna är hemma med barnen. Och så vardagsrutiner på det. Ibland får jag frågan hur jag har energi till allting. Det finns flera små saker som bidrar men i synnerhet en viktig detalj som avgöra allt.

Att strunta i att vara perfekt.

Om jag själv skulle sträva efter ett perfekt städat hem, prydliga barn, hemmagjorda middagar, muskulösa underarmar, välsminkat ansikte och noga utvald outfit – varje dag – i kombination med jobbet ovan och en sambo som ofta lyser med sin frånvaro pga jobb, så skulle jag förr eller senare gå in i väggen. Sannolikt förr. Jag har accepterat att allt inte kommer att se perfekt ut. Men det spelar ingen roll. Visst föredrar jag en välorganiserad och polerad vardag men jag mår inte dåligt de dagar som vardagsrummet ser ut som tredje världskriget och mitt ansikte åldrats femton år över en natt på grund av sömnbrist och kidsen äter spenatplättar till lunch, andra dagen i rad. Jag väljer att acceptera läget. Jag väljer även att undvika alla sociala medier som behandlar föräldraskap där mammor tenderar ha allt för starka åsikter om vad som är bäst för andras barn och följer endast sådana instagram konton som ger mig bra vibbar. Små saker. Men de är avgörande.

Istället lägger jag mer krut på relationer. Till familj. Till våra barn. Till vänner. Försöker vara en trevlig flickvän och mamma även de tunga dagarna. Umgås. Diskuterar. Anstränger mig att skjuta bort stressen när jag kliver in i tredje världskriget och omfamnas av tre härliga typer. Dammsugaren behöver inte min kärlek dessa dagar. Inte heller instagramflödet. Och de där tre typerna skiter fullständigt i vilka kläder jag har på mig. Dessutom älskar alla spenatplättar.

Att skippa strävan efter perfektion har gett mig möjligheten att förverkliga mina drömmar. Det är en behaglig insikt. Jag rekommenderar alla att prova.

H. Hon som kvällsjobbade i långkalsonger igår, och en tröja full med mandarinfläckar. Flott.

5 reaktioner till “Min defekta perfekta vardag

  1. Vilka kloka ord som många borde läsa och ta till sig. Fastän jag inte själv är mamma kan jag ibland bli riktigt illa till mods när jag läser hur andra mammor lägger upp pekpinnar och ser ner på hur mammor gör, pratar och ja – vad som helst. Som du skriver, tycker jag det är så mycket bättre med mammor som peppar än som dömer. Tror inte någon blir lyckligare av ännu en pekpinne men pepp och stöd hjälper oftast de flesta 🙂 Heja dig med andra ord!

    Gilla

    1. Ja tyvärr har det blivit så att man tar för givet att alla har likadan vardag och samma förutsättningar som en själv. Så är det ju inte. Vi lever så himla olika och så länge alla försöker sitt bästa med det man har så räcker det långt 🙂

      Gilla

Lämna en kommentar