Black Friday. Idag är dagen då det sprutas pengar. Kanske inte så jätte jätte mycket i Finland men i USA har denna dag fått stor betydelse för både konsument och försäljare. Skulle våga kalla det hysteri.

Jag förstår att butikerna måste sälja produkter för att överleva och tycker därmed inte att det är fel att sälja till ett förmånligare pris, så länge det är vettiga produkter. Jag tycker inte heller det är fel att som konsument passa på att köpa dessa produkter till ett förmånligare pris, så länge det är grejer du behöv.

Det är det ofta går fel. Butikerna skapar en hype – BILLIGT BILLIGT BILLIGT – och sälja bort krapel (detta krapel borde aldrig ens produceras!). Konsumenterna i sin tur blir förtrollade av alla trevliga prislappar och spontanshoppar krapel som de egentligen inte behöver. Bu.

Det här gäller såklart inte alla butiker och inte heller alla konsumenter. Det finns bra produkter. Det finns vettiga konsumenter. Men allt för många blir lite galna. Så om du är påväg ut i Black Friday hysterin idag rekommenderar jag två saker. Köp det du behöver som belöning då du gjort något bra. Inte som tröst för att lappa över något annat. Då är Black Friday något bra som gynnar alla.

Fynda fiffigt.

5 reaktioner till “Black Friday – bu eller bä?

 1. Jag tycker absolut Black Friday är bra! Bäst är de butiker som har en viss rea på alla produkter och inte bara försöker sälja bort sitt skräp… Jag passar på att klicka hem julklappar billigare som jag ändå hade köpt annars också!

  Gilla

  1. Exakt! Å då gynnar dagen alla. Därför är jag själv inte heller emot Black Friday konceptet.

   Gilla

 2. Hej Elin, hittade din blog via Marthornas sida och läst lite runt här och där, inte enbart Black Friday. Gillar strongt dina tankar och funderingar och försöker själv som konsument fundera en hel del på detta. Är inte så duktig på att följa bloggar på nätet, men undrar om du har FB link till din blogg, så man ”lättare” skulle märka nya inlägg? Novemberhälsningar från Kyrkslätt

  Gilla

  1. Men TACK vad roligt att höra! Har inte kopplar bloggen till Fb men går säkert att fixa. Ska göra det!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s