Loppisfyndad Espirit tröja, 80% bomull. 20% viskos.

Tröjorna gör intåg i butiker och våra smockfulla garderober! Yiiha säger vi, men de flesta är tyvärr helt omedvetna om hurudant skit de egentligen köper, speciellt nu då akrylen tar över världen. Typ. Jag har sagt det förr och jag säger det igen – kolla alltid plaggets materialsammansättning. Annars kommer ni svettas som grisar  i höst eller ströva omkring med affro-elektriskt hår.

Redan tidigare i våras skrev jag kort om polyester och viskos i kläder och på efterfrågan kör jag en favorit i repris angående några material man skall se upp med i kläder. Original inlägget hittas här.


MATERIALLÄRA:

Sådär allmänt kan jag först säga att 100% av något material så gott som aldrig är bra, vare sig det är kemiskt framkallad polyester eller fin naturbomull. Det har alltid sina negativa sidor, så vill du vara på säkra sidan – köp plagg som är gjorda av minst två olika material.

Exempel: 100% bomull. Mjukt och skönt, suger upp fukt och andas javisst. Men töjer lätt vid användning och drar ofta ihop sig på underliga vis i tvätt.  95% bomull och 5% elastan är däremot lysande! Deformeras inte i tvätt och håller formen samtidigt som plagget töjer en gnutta.

 

VISKOS är en fiber som tillverkas av cellulosa och togs ursprungligen fram för att ersätta silke, vilket ju aldrig riktigt lyckas. Fallet är fint jo. Den suger upp fukt också. Däremot är den känslig som våt. Vem orkar tvätta en skild maskin i 30 grader mild tvätt? Inte jag. Kolla tvättråden! Dessutom ger viskos sjutusansjävla elektriska stötar då det är kallt ute. Det riktigt knastrar. Att stryka hjälper en aning. Men så noppar den också, om jag minns rätt. Så 100% viskos. Nej tack. Blandning med andra material. Helt okej.

POLYESTER är en syntetfiber (fejkfiber) som är väldigt stark och värmetålig. Den absorberar väldigt lite fukt vilket gör dig sådär klibbig och äcklig, men det goa med polyester är att den kan manipuleras på sjutusen olika sätt och på så sätt användas till mycket. Massor i sportkläder exempelvis. Till byxor funkar 100% polyester fint, skrynklar sällan, men upptill skulle jag rekommendera en blandning med något annat material som andas. Alternativt att du använder en bomullstop närmast huden. Annars blir det svettigt och elektriskt kan jag lova.

AKRYL är det nya poppismaterialet som varendaste en jävla tröja verkar vara gjord av nuförtiden! Den värsta av alla om ni frågar mig. HYI. Denna syntetfiber (kemiskt tillverkad) tål temperaturer upp emot 200 grader och är därför utmärkt att använda till skyddskläder. Det säger ju fan allt. Dessutom är det snorbilligt att framställa, vilket förklarar den flitiga användningen. (Ni kanske läste att bomullen steg i pris i somras?). Akryl kan även kännas mjukt och skönt, försöka lura en lite, men även om du köper en tunn tröja i 100% mjuk akryl så kommer det kännas som om du är inplastad i elmukelmu. Med affro. Akryl nära håret, i halsdukar och mössor, gör nämligen håret helt galet elektriskt på några få minuter. Så jag säger som så ofta – kör med en blandning. Ingen skillnad hur fin och billig och tjusig den där akryl-tröjan är. SKIPPA!


Det var det. Finns det frågor? Ställ dom.

 

26 reaktioner till “it´s all about the material

 1. Jätteintressant ämne! Jag har blivit mycket mer medveten om materialen på kläderna sedan några år tillbaka. Och tittar alltid på materialen innan jag bestämmer mig. Jag har aldrig förut hört denhär 100%-teorin, men verkar vettigt 🙂
  Men vad tycker du om t.ex. polyester + viskos? viskos + akryl? akryl+polyester? Det finns ju hemskt många sådana blandningar på t.ex. H&M. Och jag är av någon orsak ganska negativ till dessa blandningar, men har ju inte riktigt någon teori som jag grunder det på 🙂

  Gilla

  1. ja det stämmer! Tror jag ska fortsätta med materiallära och skriva ett till inägg om det du undra om, so stay tuned 🙂

   Gilla

 2. OJ, av någon anledning kom det inte hela den texten jag skrev i morse! Men kort och gott, tack:) vet nu vad ja ska hålla utkik för!

  Gilla

 3. Här är en till akrylhatare!!! Har gått i den där ”oj vad snygg stickad tröja och oj vad billig”-fällan några gånger för mycket och har lovat mig själv att aldrig nånsin mer köpa något som är 100 % akryl. Amen.

  Och tack för ett bra inlägg, mycket lärorikt!

  Gilla

  1. har själv gjort exakt samma misstag FÖR många gånger. Har nu blivit värsta principtanten och köper aldrig 100% akryl
   , och tvingar alla andra att göra likadant 😀

   Gilla

 4. Ja älskar den där tröjan, önskar att jag också sku besitta förmågan att fynda på kirppisar…! Men märket heter Esprit. :p H/pilkunnussija

  Gilla

 5. Pingback: - Nina
 6. hej, tack vare ditt inlägg gjorde jag nu en total förnyelse av mitt klädskåp, allt med 100% akryl fo bort! jag undrar bara varifårn du får dina kläder, eftersom alla plagg tycks innehålla mest akryl nuförtiden? (jobbar själv i en klädbutik och har snokat genom dom flesta plaggen för att kolla vad de innehåller för material)

  Gilla

  1. haha VÄLDIGT bra gjort av dig, jag är imponerad. Att hitta kläder som inte är 100% akryl av sjukt svårt! Jag jobbar ju oxå i klädbutik (veromoda och only kläder) och det mesta är akryl :/ Men ibland ploppar det in något undantag. Zara har även en del tröjor i bra material. Och mina allra skönaste tröjor har jag hittat på loppis (förr i tiden existerade ju inte ens akryl). Så ja, det är sjukt knepigt, men värt det i slutänden. Och så sparar man ju pengar oxå då man inte shoppar lika mycket:D

   Gilla

 7. Kvalitet ska det vara, lärde min farmor mig redan som 10åring, när hon i butiken tummade på materialet och granskade sömmarna på plaggen i butiken. Nu är det jag som tummar, granskar och läser lappar. Tack farmor! ❤

  Gilla

  1. Åååhh vad lysande! tycker fler fammon borde sprida den kunskapen. Jättejätte många som inte har något hum om material i kläder, eller ens kollar på sömarna innan köp. Det borde alla göra. Heija famo!

   Gilla

 8. hej jag tänkte fråga om det går att töja ut tröjor som är 100% akryl. jag har sjäv två st so
  är kanske 10 cm för korta för att vara en klänning men för långa att ha som tröja. Viker jag upp de till en tröja ser de inte alls lika bra ut som de gör som en klänning. tack i förhand

  Gilla

 9. hej jag tänkte fråga om det går att töja ut tröjor som är 100% akryl. jag har sjäv två st so
  är kanske 10 cm för korta för att vara en klänning men för långa att ha som tröja. Viker jag upp de till en tröja ser de inte alls lika bra ut som de gör som en klänning. tack i förhand.

  Gilla

  1. Hejsan. Tyvärr, det kan nog vara väldit svårt då akryl inte töjer lika bra som ull. Du kan prova att töja ut dem då du har tvättat dem och de fortfarande är våt. Då kan de eventuellt töja lite. /Elin

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s