De två dygn jag tillbringade i Tammerfors  känns som en komprimerad månad av research, insikter och lärdomar. Vi backar bandet. Som bekant går jag en företagarutbildning och förra veckan var det dags för vår andra närträff med hela gruppen. Temat för dessa två dygn var affärsmodellen och vi skulle blanda annat pitcha våra företag på 4 minuter (gick okej), fundera på våra rädslor, lyfta fram den egna kärnverksamheten samt analysera vilka moment i vårt egna arbete som kan effektiveras eller delegeras. Det, och mycket annat. Vi umgås från åtta på morgonen till sent på natten dessa dagar och diskussionerna kretsar kring allt från småbarn som inte sover om nätterna till omsättningsmål. Högt och långt. 

Vi alla jobbar inom helt olika branscher, allt från fotograf till fastighetsmäklare och trädgårdsmästare. Och så jag inom kläddesign. Ändå känner jag en stark samhörighet och tillit till dessa människor. Alla vågar dela med sig. Alla vågar kommentera, peppa och även ifrågasätta. Kanske för att vi inte känner varan sedan tidigare och det därför går att diskutera företagandet mer objektivt. Ohyggligt befriande. Alla kämpar vi sist och slutligen för samma sak – att bli bättre företagare och kunna leva på något vi tror på och tycker om att göra. 

Den absolut viktigaste jag tar med mig hem från dessa dagar är att jag bör bygga bättre system på jobbet och avgöra vilka arbetsmoment som är överflödiga och kan elimineras, vilka som kan automatiseras och vilka som kan delegeras. Det jag behöver är nämligen tid. Tid för att hitta min riktning och förstå vad jag vill göra och hurudan entreprenör jag vill vara och även vad som funkar. Vad som säljer, kort och gott. Även om jag fick en mängd idéer, tips och synpunkter under kursdagarna så kan ingen ta dessa beslut för mig. Det enda sättet för mig att hitta rätt är att prova mig fram. 

 

Vi lyckades summera insikterna från dagarna väldigt bra tycker jag:

”För att hitta färgen på din ko måste du våga prova och kasta skygglapparna. För att ha möjlighet att prova måste du frigöra tid. För att frigöra tid behöver du bygga system”. 

Nu kan man fråga sig vad en färgad ko har med saken att göra men det handlar om att göra något annorlunda. Att sticka ut ur mängden och inte vara och göra som alla andra. Jag upplever själv att jag stundvis gjort det, det vill säga vågat göra något eget och varit okej med att jag inte är som alla andra och inte heller tilltalar alla. Det senaste halvåret har min färg dock bleknat. Jag smälter in i mängden och känner mig borttappad. Osäker. Dags att hitta rätt färg igen! 

Jag funderar på fyra olika riktningar för mitt företag e/s design just nu:

  1. Satsa på det multifunktionella tänket och fokusera på brudtärnor och festkläder 
  2. Övergå till mer vardagskläder – smart casual – med mångsidiga och klassiska plagg med en tvist
  3. Lansera en brudklänningskollektion med hållbarhet och mångsidighet som röd tråd
  4. En helt ny affärsidé som inte har med kläder att göra men som gör mig väldigt exalterad

Ja ni ser. Det är kaos i mitt huvud som bäst. Jag vill ALLT. Och vet ni, ända sättet att veta vad som blir rätt är att testa. Det klarar jag dock inte själv då dygnet endast har tjugofyra timmar. Jag behöver bygga system och delegera för att kunna testa alla punkter, vilket för mig in på rubriken till detta inlägg – jag letar praktikanter! 

Att designa och tillverka kläder och sälja via nätet kräver väldigt många olika moment och insikten är att jag behöver hjälp inom alla följande områden: 

  1. Sömnad (produktion)
  2. Design/klädkonstruktion (produktion)
  3. Styling
  4. Fotografering (dokumentering, produktfotografering, information till hemsidan)
  5. Grafisk design/visuell kommunikation (både fysiskt och virtuellt material)
  6. Marknadsföring (sociala medier, ambassadörer, nyhetsbrev…)

Råkar du studera något liknande (behöver absolut inte vara inom klädbranschen) eller känner någon som behöver praktik eller arbetserfarenhet? Jag kan då erbjuda en inblick i hur det är att bygga företag från grunden, samtidigt som du får jobba med riktiga arbetsuppgifter där resultatet kommer att användas, tryckas och publiceras. Inget smått påtas i jorden här inte! Dessutom behöver jag personer att samarbeta med långsiktigt så möjlighet till fortsatta jobbprojekt kan vara aktuellt. Arbetet kan göras i min studio men det är även fullt möjlighet att jobba på distans (i synnerhet punt 4-6). Vi kommer långt med bra kommunikation. Tidsramar? Sådana finns inte. Allt från några veckor till flera månader funkar, både under vår, sommar och höst.

Så om du är nyfiken på att jobba med en krävande men passionerad och rätt så trevlig dårkärring – hör av dig!

  • E-post: info@esdesign.fi
  • Besöksadress: Valsverksvägen 30 A 11, 10410 Raseborg/KARIS (FIN)
  • Företagsinformation: www.esdesign.fi

8 reaktioner till “Praktikanter sökes!

    1. Detsamma till dig! Sedan om några år när vi är skittrötta på våra jobb så får vi turas att praktisera hos varan några veckor 🙌🏻😂

      Gilla

  1. Kan inte du börja hyra ut bröllopsklänningar? Skulle lätt betala för att få ha klänningen på bröllop plus fotografering och sedan inte ha den hängande i skåpet i all framtid. Att köpa bröllopsklänning är ju något som kunde stanna i 10-talet. Heja du!

    Gilla

    1. Du läser mina tankar! Idén är nämligen att skapa en grundkollektion där måttanpassade versioner skapas på beställning medan proverna i olika storlekar kan hyras 👏🏻 win-win för alla ☺️

      Gilla

  2. Vad roligt att utbildningen gjort att så många tankar snurrar i huvudet om ditt entreprenörskap. Ska bli intressant att följa med vilken riktning ditt företag till slut tar! 🙂

    Gilla

    1. TACK! Och ja det är något magiskt med att diskutera i grupp som ger mycket energi 👌🏻😄 Ska försöka dela med mig av alla steg på vägen här på bloggen. Ha ett super företagsår du också! /Elin

      Gilla

Lämna en kommentar