Måndag, och jag inleder som vanligt arbetsveckan med att skissa upp veckans agenda på en enda sida. Ja, planering är extremt viktigt för att jag ska få något gjort. Utan plan har jag en tendens att såsa iväg någon helt annanstans. Ett annat problem är att jag fortfarande är lite av en tidsoptimist och planerar in för mycket – främst då det alltid dyker upp något oväntat – men jag jobbar på det och en översikt gör det lättare att fördela upp arbetsuppgifterna till de olika dagarna. Därför är det viktigt att veckan antecknas på en sida. Själv väljer jag en tom sådan i min anteckningsbok, eftersom jag inte längre använder en fysisk kalender. Ska senare berätta mer om apparna jag övergått till, samt varför. 

Denna vecka blir kort, eller lång, helt hur man ser på det. På onsdag eftermiddag åker jag nämligen upp till Jakobstad för att påbörja GROW4 utbildningen. Inledningsvis två dagar närstudier. Jisses vad jag sett fram emot detta! Att få sitta still i flera timmar på ett tåg är i sig härligt (här märker man att småbarnsåren satt sina spår) och sedan träffa andra företagare med liknande ambitioner som en själv. 

 

Det betyder att allt som är på agendan denna vecka ska vara klart senast onsdag eftermiddag och jag måste prioritera för att hinna med allt. Vissa mindre akuta uppgifter flyttas därför till följande vecka och uppgifter som ska göras på dator bokar jag in kvällstid hemma då barnen somnat för att maximera tiden. Inte ultimat, men okej om det endast sker ibland. Om jag gör denna plan redan på måndag så är det på nåt vis som om min hjärna ställer in sig på att följa planen och då är det inte heller tungt att jobba tidiga morgnar eller sena kvällar. 

Utan lista blir jag rätt orolig i kroppen och upplever att jag aldrig blir färdig även om jag egentligen fått mängder gjort. Det är ljuvligt att bocka av punkterna på listan och i slutet av veckan klappa sig på axeln och högt säga ”härligt, du fixade det”. Att känna sig färdig för stunden. Om något sedan hänger kvar på listan (vilket det lite för ofta gör för mig) så är det en påminnelse om att inte klämma in för mycket de kommande veckorna. Så ja, att planera bra kräver övning och tar sin tid, men det är även därför jag hinner träna måndag mornar, hitta på något roligt med barnen på fredagar och träffa vänner varje vecka. Det som planeras blir av. Då är det värt sin tid. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s