Jag vågar påstå att mina talanger vad gäller klädtvätt är hyvens. Ändå finns det alltid något nytt att lära sig. Det senaste jag hakat på är att använda ättika som sköljmedel då jag tvättar kläder. 

I ärlighetens namn har jag aldrig i hela mitt liv köpt eller använt sköljmedel, helt enkelt eftersom jag anser att det är överflödigt. Jag vill inte ha någon lukt i kläderna – börjar lätt må illa av lukter – och att göra kläderna mjukare har jag inte heller behov av. Däremot har jag fått lära mig att sköljmedel har flera andra fiffiga egenskaper, i synnerhet sköljmedel av ättika:

 • fungerar som ett balsam för kläderna
 • bidrar till att bevara färgen i kläderna
 • antistatiska egenskaper, det vill säga gör kläderna mindre elektriska 
 • löser upp kalk som finns i vattnet
 • har antibakteriella egenskaper vilket är bra för både kläder och tvättmaskin

Sedan finns det en lika lång lista med orsaker varför ättika är ett bättre alternativ än traditionellt sköljmedel:

 • innehåller inte kemikalier och är därmed ett miljövänligare alternativ
 • innehåller inga syntetiska parfymer eller ftalater (binder doft) som kan vara allergiframkallande
 • skadar inte elastanet* i plagg vilket traditionellt sköljmedel gör
 • förmånligt

Ättika luktar fruktansvärt illa tycker jag men jag har redan tidigare använt ättika för att tvätta själva maskinen och vet att lukten inte fastnar i kläderna. Brukar alltså köra lakan med 1/2 deciliter ättika i 90 grader för att rensa maskinen nu och då. Nu har jag i ett par veckors tid använt ättika även som sköljmedel och tycker det funkar suveränt! Själv använder jag det till lakan (döda bakterier + rena maskinen) samt om kläderna luktar (träningskläder) eller då färggranna plagg tvättas (bevara färg). I övrigt låter jag bli. Överanvändning är inte heller bra och jag läste i en artikel att mycket ättika kan förstöra gummit i maskinen. Huruvida det är sant eller inte har jag inte koll på, men måtta med allt är väl förnuftigt.

*Elastan= elastiskt syntetmaterial, finns i de flesta kläder som töjer. 

 

RECEPT – SKÖLJMEDEL AV ÄTTIKA (ger 1,1L som räcker till 44 tvättar)
3 dl Ättika 24%
8 dl vatten
ev. Eterisk olja för doft (skippade själv detta)

Används 10%-ig ättika halveras vattenmängden.

Koka vattnet (dödar eventuella bakterier) och låt det svalna. Häll ner ättikan och droppa i några droppar eterisk olja om du önskar doft i sköljmedlet. Häll upp på glasflaska. Skaka flaskan innan varje användning så att oljan blandar sig ordentligt. 1/4 dl av blandningen är lämplig mängd till varje tvätt och hälls i facket för sköljmedel. 

 

Nästa projekt blir att ersätta alla tvättmedel med mer miljövänligare alternativ. Hittade ett medel vid VERKET som jag ska prova.  Återkommer med det. 

 

3 reaktioner till “Miljövänligt sköljmedel – ättika

 1. Julia som driver bloggen Grön i Åbo använder tvättnötter. Har ännu inte själv testat dem, men har funderat på att göra det. Tips!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s