Jag hade en sur dag på måndag. En riktigt sådana där förjävlig dag där allt kändes fel. Allt gick fel. Redan från morgonen. Surandet höll i sig hela veckan och jag har stundivs haft lust att krypa ur mitt eget skinn. Varje liten motgång har blivit som ett stort krig i kroppen.

Sådana dagar inträffar relativt sällan för mig numer, i synnerhet inte på måndagar då jag oftast ser fram emot att ta mig till jobbet. Men när det händer så skyfflar jag ofta humöret under mattan, ignorera och glömma och bespara andra min tragiska uppenbarelse. Men så slog det mig, att jag kanske ska göra precis tvärtom. Kanske jag kan hjälpa mig själv, eller stötta någon annan som också haft en dålig vecka.

Jag lärde mig ett intressant tankesätt via Framgångspodden (avsnitt nr 153) som handlar om att balansen i livet är som ett runt bord på fyra ben där benen symboliserar fyra faktorer: kostvanor, motionsvanor, vila (fysisk och mental) och stress. Skulle ett ben gå av hålls bordet fortfarande på ända. Skulle däremot två ben brista eller ta skada är det sannolika att bordet kippar omkull.

Med andra ord – om ett ben är sönder, försök i första hand reparera det. Om det inte går – förstärk då de tre andra.

Det här gav mig ett nytt sätt att tänka på exempelvis stresshantering. När jag stressar har jag en tendens att slarva med mat och skippa träning. Sover dåligt också då ja ofta jobbar med datorn i sängen sent på kvällen för att komma ikapp. Ett ben (stress) är alltså lidande och på köpet demolerar jag de andra. Resultatet blir en trött, söndersliten morsa med ångest och för mycket att göra. Värst trevlig är jag inte heller.

Så denna vecka när humöret har varit dåligt så har jag funderat på de olika benen – vilket behöver repareras? Var brister det? På måndag körde jag på Nutella-morgon. Ensam i soffan med en burk Nutella och datorn i famnen (vila). På tisdag när humöret fortfarande var uselt startade jag dagen med träning (motionsvanor) även om jag hade sjutusen saker att göra och egetligen ”inte hade tid” för träning. På onsdag eftermiddag besökte jag och barnen våra bästa vänner och på torsdag tog jag lunch-promenad med en annan bästis, mitt i arbetskaoset.

Ibland är det något konkret som skaver och kanske kan åtgärdas men andra gånger, som för mig denna vecka, gick det inte att sätta fingret på problemet. Det fanns inget att lösa och mitt dåliga humör berodde högst antagligen på hormoner. Privilegiet att vara kvinna.

Det blev ett rörig inlägg detta, men min poäng är att alla har dåliga dagar och jag tycker det är viktigt att acceptera det, både hos sig själv och hos andra. Ibland kan stress och dåligt humör lösas med konkreta åtgärder. Andra gånger gäller det bara att acceptera, kanske till och med välkomna och ägna en dag åt att spotta och svära… eller äta Nutella. Huvudsaken är att inte fastna i ett negativt mönster.

Mitt humör har nu äntligen svängt – en helt ledig söndag i solsken gjorde susen – och jag ser fram emot att hugga tag i alla sjutusen problem, utmaningar och möjligheter igen. Hoppas du haft en bättra vecka och är lika taggad på måndag som jag är.

PS. Lyssna på Framgångspodden avsnitt nr 153. Gärna nu. Ikväll.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s