Hej nya året! Jag har läst flera fina recensioner om andras år 2018. Har ni haft ett bra år? Jag hoppas det. Mitt eget år? Kan inte riktigt sätta ord på det. Året blev som en tjock dimma.

Känslan att aldrig riktigt hinna.

I takt med att företaget växte i början på året betydde det många förändringar i min vardag. De flesta smög sig sakta, obemärkt på. Mera e-post. Mera materialbeställningar. Mera leveranser att posta. Mera problem. Mera budgetering. Mera ansvar. Mera planering. Mera löneutbetalningar. Mera sociala medier. Mera allt. Mot slutet av året ägnande jag 6-7 timmar av arbetsdagen vid datorn medan sömnadsarbetet sköttes av andra och jag veeeeet att detta är något jag borde eftersträva, men istället för att jobba med tyger, färger, former, mönster – allt sådant som får det att skutta till i kroppen av iver – så gjorde jag något helt annat. För att jag borde. Från att ha älskat mitt jobb och längtat till måndag morgon så trivdes jag inte längre med mina egna arbetsuppgifter trots att jag skapat min egen arbetsplats. Absurt. Och ni vet hur det blir när man inte trivs – ursäkterna att inte jobba blir många. Hösten gick som på autopilot. Jag gjorde det jag måste. Inget mer.

Strax efter jul, fortfarande fast i dimman, plockade jag fram mitt skruttiga Jaffa-häfte där jag varje år skissar upp en mindmap med målsättningar för året (har du inte gjort det? Börja idag. Tacka mig nästa år). Jag började med att gå igenom de mål jag hade lagt upp för år 2018. De flesta av dem kunde jag bocka av. Bokförare – check. Nya industrimaskiner – check. Vettig lön – check. Större showroom – check. Även omsättningsmålet för året hade uppnåtts. Allt vad gäller företaget hde gått över förväntan under året, ändå kliade det i hela kroppen av angst. Varför?

Jag tog fram en ny sida och började skissa på en mindmap för år 2019. När jag hade skrivit färdigt, tömt hjärnan på det jag vill åstadkomma, kändes angsten plötsligt mycket mer logisk. Jag hittade nämligen inget som handlade om omsättning, pengar, försäljning eller antalet följare på instagram, sådant som borde prioriteras för ett företag som önskas växa. Istället handlade målen om tid med familj, lycka i vardagen, kreativitet, arbetsglädje, stressfria helger… allt det som jag tidigare haft men på något vis tappat. Vad hände där?

För att göra en lång story kort så fick jag snopet inse att vad jag borde göra och vill göra är två olika saker. Dom går inte ihop just nu. Och då väljer jag att satsa på den senare. Jag tror det är väldigt lätt hänt att man ramlar in på en bana som är naturlig och logisk, men inte nödvändigtvis det man själv vill. Förstår ni vad jag menar? Jag tänker inte döma mig själv för hårt här, småbarnsliv och trötthet sätter sin spår och det är svårt att ta beslut när hjärnan är mos. Då är autopilot funktionen praktisk, dock inte alltid fiffig i långa loppet.

Mål för i år blir därför att hitta tillbaka till min bana, inte följa någon annans. Det är endast jag som kan avgöra vad lycka och framgång är för mig. Det blir årets mantra för år 2019, som kommer att bli annorlunda. På många sätt.
Tro det eller ej, men jag vill inte att mitt företag växer detta år. Jag vill istället stanna en stund, här och nu, och göra det jag gör bäst. Återuppta de arbetsuppgifter jag njuter av och delegera bort det andra. Bygga en stark ryggrad. Inte skynda framåt. Kanske till och med hinna ha lite tråkigt. Det vore något.

Tretton dagar av det nya året har passerat och jag känner mig redan femton kilo lättare i sinnet, bara av insikten. Ser fram emot de resterande 352. Ett år med god sikt och bättre navigering.

6 reaktioner till “Nytt år – nya insikter – nya mål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s