Förra veckans onsdag avslutade jag en kurs jag hållit för vuxenstuderande vid Axxell, med temat sociala medier och näthandel.

Ja man kan tycka att det är lustigt att jag ska lära ut dylika grejer då jag själv är grön inom området. Men det är precis därför. Kursdeltagarna börjar från noll och befinner sig i liknande sits som jag gjorde för tre-fyra år sedan. De har ett intresse (guldsmide eller textil hantverk i det här fallet), kanske en idé, men ingen kunskap om hur det ska förvekligas och säljas. Tanken är att jag bjussar en snabbspolad version hur man kan komma igång med näthandel. Både praktiska grejer och konsumentskyddslagen och fakturering och så vidare.

Men till saken. Varje gång jag håller denna kurs (fjärde gången nu?) så är det alltid någon som poängterar att man absolut inte ska göra en egen nätbutik med hjälp av färdiga plattformer. Det blir inget bra. Man ska överlåta det till professionella. Att Wix och dylika program är förkastliga och avskys av professionella webbdesigners.

Och jag håller fullständigt med. Det är alltid bäst att anlita ett proffs. Man ska även låta frissan färga håret på en och gå till tandläkaren regelbundet och skippa halvfabrikat och träna med PT för bästa resultat och donera pengar till välgörenhet och fylla halva tallriken med grönsaker och sova 8 timmars nätter… Gör man det? Kanske. Kanske inte.

Min poäng är att våra beslut och prioriteringar påverkas av kunskap och intresse. Vi kan informera och lära någon annan det den inte vet och kan. Kanske det leder till något. Men vi kan inte tvinga någon annan att ha samma intressen och prioriteringar som vi själva har.

Min prioritet är inte att ha den snärtigaste hemsidan. Det är produkterna och budskapet ja vill leverera. Inte hemsidor. Jag inser att de går hand i hand och i något skede blir det aktuellt att bygga om min egen nätsida helt och hållet av ett proffs, främst för att skräddarsy vissa funktioner. Även låta fotograf kirra bilderna. Stylist. Marknadsförare… Men om allt detta hade varit en förutsättning för att komma igång och dessutom pröjsa tusentals euro för det, hemma-mamma som ja var, ja så hade jag nog inte börjat alls. Är det då inte bättre att börja med något okej, som en gratis plattform likt Wix, än att inte börja överhuvudtaget?

Jag och några miljoner andra Wix använder tycker i alla fall det.

PS. Många av de mest framgångsrika företagsidéer har fötts av en slump. I ett garage någonstans av helt vanliga människor med specifika intressen. Det är häftigt.

4 reaktioner till “Att hellre börja någonstans än att inte börja alls

 1. Ja men ja! Just så här! Ska det bli perfekt från början blir det aldrig bra. Jag tror många som drömmer om att skriva böcker inte ens kommer i gång för att de tror att det ska bli perfekt på direkten. Och det blir det ju liksom inte. Inte med nåt. Beundrar verkligen dig och din inställning – och se nu hur långt den tagit dig!! HEJA!

  Gilla

  1. Tack snälla Kugge, och det samma till dig!! Jag tror många har en felaktig bild att allt löper så smidigt för andra. Ofta missar man att lyfta fram problemen som uppstår kring ett projekt. Ska själv blir bättre på det!

   Gillad av 1 person

 2. Vad skönt att läsa! Jag håller helt med (och får påminna mej om detta ganska ofta). Att starta ett eget företag, eller vad det än handlar om, tar tid. Jag blir lätt överväldigad när jag ser hur bra och långt ”alla andra” har kommit, men man ska väl inte jämföra sitt egna nystartade företag med de som varit verksamma i flera år… Hellre börja med något smått och låta det växa än att inte börja alls 🙂

  Gilla

  1. Exakt! Allt tar tid. Sedan ska vi komma ihåg att även om det ser ut att gå jättebra och att andra kommit långt så ligger det ofta mycket problemlösning bakom som inte lyfts fram. Ofta delar företag (även jag) bara med sig av framgångar medan det andra glöms bort. Tror vi alla skulle må bättre av att lyfta fram lite mer problem också. Ska dedikerad detta ett helt inlägg 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s