Ett inlägg riktat till småbarnsfamiljer i Finland.

Jag har diskuterat lite med Kela om eventuella stöd för vård av våra barn. Som egenföretagare med ett start-up företag så är det här med lön och pengar inte något jag badar i om vi säger så, och alla stöd är därför välkomna. Hemvårdsstödet är bekant för de flesta  småbarnsföräldrar i Finland, och är något som beviljas alla barn under 3 år som inte upptar kommunal dagvårdsplats, oberoende om föräldrarna jobbar eller inte. Stödet är dessutom en fast summa (ej inkomstrelaterat). Fenomenal grej. För Charlie beviljas vi med andra ord hemvårdsstöd, även om jag jobbar två dagar i vecka och han då barnvaktas av mommo och fammo. De kvällar jag jobbar är sambon hemma med barnen.

Sigge är däremot i dagis tre dagar i veckan (88 h/månad) och för honom beviljas inga stöd alls. När min mamma-ledighet var på slutrakan förra året gick jag in till Kela-kontoret här i Karis för att klargöra vilka möjligheter vi har, eftersom det finns fler olika typer av stöd. Där sades att hemvårdsstöd för Charlie är det enda och bästa alternativet just nu. Fint så. Accepterar läget.

Men för några veckor sedan snackade vi om detta över en kaffekopp med Linda och hon påpekade att jag borde kunna få så kallad flexibel vårdpenning för Sigge eftersom han är under 3 år och jag själv jobbar endast deltid. Jag kunde inte släppa tanken, även om damen i Kela-kontoret inte nämnt något om detta, och javisst, enligt denna text kan man beviljas hemvårdsstöd för ett barn och flexibel vårdpenning för det andra, om föräldern (jag) inte jobbar heltid och båda barnen är under 3 år.

Hurra tänkte jag, och skickade in en ansökan. Flexibla vårdpenningen är nämligen en fast summa och inte inkomstrelaterad (sambons inkomster kan annars trassla till det). Meeeeen jag fick ett nekande svar. ”Eftersom sökande som egenföretagare inte har en aktiv Föpl- avgift”.

Okej, min miss där. Jag jobbar så pass lite att jag inte tagit mig tiden att aktivera Föpl avgiften (gäller egenföretagare). Sagt och gjort. Aktiverade Föpl avgiften i början på februari så flexibel vårpenning borde kunna beviljas två månader, innan Sigge fyller tre år i april. Som totalt summa rör det sig om ca 480 € och värt en ansökan till. Här blev jag lite irriterad, eftersom jag såklart hade aktiverat min Föpl redan i december förra året om jag vetat om detta (har ändå tänkt aktivera den under våren när arbetsmängden ökar). I praktiken gick jag nu eventuellt miste om två månaders stöd (ytterligare 480 €). Kela-damen i Karis kontoret nämnde som sagt inget om detta.

Denna gång valde jag att ringa upp Kela för att undvika missförstånd. Fick prata med två olika damer som först båda sade att jag inte kan beviljas flexibel vårdpenning för Sigge då vi får hemvårdsstöd för Charlie. Jag hänvisade då till texten där det står att båda stöden kan beviljas samtidigt. Och nu vaknade argumentations-Elin till liv. Hon är envis och stryker inte medhårs. Jag tänkte inte ge mig innan jag fått ett konkret svar på varför jag inte kan beviljas båda stöden samtidigt. I vänlig ton såklart. Damen i luren lyssnade, men verkade inte ha helt koll på flexibla vårdpenningen vilket är helt förståeligt. Stödet är relativt nytt och det finns tusen olika scenarion på hur familjer jobbar, vilket ja även poängterade i telefon.

Ett ”problem” var att jag i ansökan påstår att jag själv huvudsakligen vårdar barnet (Charlie). Jag förklarade att  jag endast jobbar två dagar i veckan och han då vårdas annanstans. Resten av dagarna tar jag själv hand om honom och det är därför jag som är hans huvudsakliga vårdare. Det står inget om fördelningen av arbetstiden i instruktionerna om flexibel vårdpenning. Det fanns med andra ord inget argument för att jag inte ska beviljas flexibel vårdpenning, men för att  vara på säkra sidan ville damen dubbelkolla detta med sin chef innan hon ändrar stödet och beviljar mig flexibel vårdpenning i två månader för Sigge.

Igår fick jag ett beslut via Kela:s elektroniska sidor. Stödet har blivit nekat, eftersom – hör på detta (parenteserna har jag lagt till själv):

Flexibel vårdpenning betalas inte när den förälder eller annan vårdnadshavare som söker förmånen själv sköter barnet (Charlie) och har hemvårdsstöd i betalning. Om det barn för vilket hemvårdsstöd betalas (Charlie) sköts av någon annan än föräldern, kan föräldern ha rätt till flexibel vårdpenning (för Sigge). Hemvårdsstödet beviljas till den förälder eller annan vårdnadshavare som i huvudsak vårdar barnet. Detta baserar sig på lagen om stöd för hemvård och privatvård av barn 13 §.

Det endasom sätter käppar i hjulet för mig är alltså att jag väljer att jobba två dagar i veckan och inte sprida ut det på fem dagar. Charlie, som inte har något med detta stöd att göra, borde alltså majoriteten av tiden vårdas av någon annan för att flexibel vårdpenning för Sigge ska beviljas. Varför, har jag ingen aning om. Helmysko. Är det inte positivt att jag lyckas sköta yngre barnet själv majoriteten av tiden, och ändå jobba? Hyvä minä. Detta motarbetas ändå i de ekonomiska stöden.

Huuuh vilken rumba. Jag ser mig besegrad och accepterar beslutet. Lagen är lagen, om än inte alltid så fiffig. Orsaken till att jag ändå vill ta upp detta är att det finns många som inte känner till den flexibla vårdpenningen. Har du barn under tre år och själv inte jobbar heltid – sök flexibel vårdpenning. Kanske till och med värt att gå ner i arbetstid om möjligt och istället kompensera med flexibel vårdpenning och kunna vara mer hemma med barnet, om man så vill. Stödet kan i vissa fall kombineras med hemvårdsstöd för ett annat barn, om du sprider ut jobbet på flera dagar och låter barnet vårdas av någon anna, något jag själv kanske övervägt om jag vetat om det på förhand. Hemvårdsstödet betalas dock i så fall även till vårdaren i fråga (i vårt fall mommo och fammo).

Gäller att ha tungan rätt i mun här.

Dessutom vill jag lyfta detta och kanske påverka till en förbättring. Det flexibla stödet existerar men det är ohyggligt svårt att få tillgång till om du har flera småbarn (då det verkligen behövs!) och jag tycker själv orsakerna är mystiska och inte genomtänkt. Jag begriper inte varför det spelar någon roll vem som sköter det yngre barnet när stödet gäller det äldre. Jag gav även samma feedback till Kela och hoppas att det tas upp till diskussion.

Vi har mycket bra saker i detta land. Bland annat betald föräldraledighet och fantastiska dagisar. Utan stöden hade jag inte kunnat jobba som egenföretagare och majoriteten av tiden vara hemma med barnen. Jag känner mig lyckligt lottad som bor här och är överlag väldigt nöjd med systemen. Men visst finns det utrymme för förbättring.

Jag ger flexibel vårdpenning en ny chans när Charlie börjar dagis.

21 reaktioner till “Flexibel vårdpenning

 1. Huhhu vilken rumba och tack att du delar med dig – fastän det inte är det minsta aktuellt just nu. Jag känner ofta att en som företagare är tvungen att kolla tretusen gånger hur nåt EGENTLIGEN funkar och att folk som borde veta inte vet (och det är ju helt rimligt, en tjänsteman/kvinna kan ju inte ha koll på precis allt), men ofta är det ju krångligt och byråkratiskt och håhå. Kämpa på Elin, du är en sann förebild! ❤

  Gilla

 2. Tycker det låter konstigt. Verkar ju som att ni tidsmässigt har ungefär lika mycket tid med det yngre barnet då fadern sköter om kvällarna. Sen kommer ju också nätter och helger till..! I praktiken kan det ju innebära att du sköter 3x8h och fadern (eller t.ex.morföräldrar) resten av veckans timmar. Därför skulle fadern kunna söka hemvårdsstöd och du flexibel vårdpenning.

  Gilla

  1. Jaa jag har inte ens tänkt på möjligheten att Johan skulle söka det ena stödet och jag det andra. Bra tanke där. Tror kela-tanterna skulle kasta luren i örat på mig om jag påpekade detta dock 😆

   Gilla

 3. Men för Charlie kan du söka flexibel vårdagpenning och din sambo hemvårdsstöd så länge ni inte har dagvårdsplats åt honom. Så gör vi, jag är företagare som jobbar flexibelt och vårdar barnet då min sambo jobbar, och han sköter sonen då jag jobbar. På Kela känner dom inte till detta alternativ så bra tyvärr.

  Gilla

  1. Okej. Tror problemet ligger i att sambon jobbar regelbundrt, 5 dagar i veckan dagtid. Det är den personen som drar ner på arbetstid (jag) som beviljas flexibla vårdpenning. Samma med hemvårdsstödet. Jag är hemma med barn så hemvårdsstödet faller på mig. Menar du att din sambo får hemvårdsstöd även om han jobbar hela dagar? I vårt fall är det jag som är mest med barnen och det är svårt att motivera varför hemvårdsstödet ska beviljas åt någon annan. Knasigt.

   Gilla

   1. Min sambo har ett jobb som innebär att han jobbar och är borta hemifrån flera dagar i sträck, och sedan är han hemma lika länge. Så vi sköter sonen i princip lika mycket. Han jobbar heltid, det är ju inga begränsningar för hur mycket man får jobba för att få hemvårdsstöd, och jag anpassar mina arbetsdagar till de dagar han är hemma. Du kan ju motivera med att du är hemma dagtid och far på jobb då din sambo kommer hem och sköter barnet, det borde absolut godkännas. Vet många företagare som gör på detta viset eftersom det är ganska enkelt som företagare att anpassa sin arbetstid till exakt de timmar man får jobba för att kunna lyfta flexibel vårdpenning.

    Gilla

    1. Du har rätt. Som egen företagare kan man själv bestämma arbetstiderna och sist och slutligen är det svårt att kolla upp. Vet att kela kan kräva en utredning på vem som jobbar när, oklart hur petigt det är dock. Verkar som om vi borde gjort lika, att sambon tar hemvårdsstödet för den yngre och jag flexibla vårdpennignen för den äldre. Smart att vara efterklok 😅 hoppas någon annan får nytta av detta dock! Tack för era kommentarer allihopa!

     Gilla

  2. Sedan går det väl inte att få både hemvårdsstöd och flexibel vårdpenning för ett och samma barn? Det sa kela damerna åt mig i alla fall, att hemvårdsstödet inte kan kombineras med annat stöd för ett och samma barn. Verkar väldigt oklart detta..

   Gilla

   1. Jo det går. Samma person kan självklart inte lyfta båda stöden men som i vårt fall då sambon lyfter hemvårds och jag flexibel så går det fint! Men som sagt är detta inget som dom förstår att föreslå på Kela. Och ibland vet dom inte ens om att det går att göra så….

    Gilla

    1. Men man bliiiiiit ju så matt på detta 🙈 Då kunde sambon ta hemvårdsstödet istället. Huuhhu.

     Gilla

 4. Jag har lyft flexibel vårdpenning för båda barnen. Har dock ett ”vanligt” jobb hos en arbetsgivare och jobbar bara vardagar. Sen så har vi bara kommit överens hur mycket jag ska jobba och det har fungerat hur bra som helst 🙂

  Gilla

  1. Kan man alltså få flexibel penning för båda barnen samtidigt? Eller menar du en åt gången? I så fall vore ju det ett bättre alternativ för oss än hemvårdsstödet 🤔

   Gilla

    1. Men löns att komma ihåg att båda föräldrarna kan samtidigt få flexibel vårdpenning för ett och samma barn, så länge båda föräldrarna drar ner på arbetstiden, men inte är lediga samtidigt.

     Gilla

    2. Ja jestas, det vore också en möjlighet. Men allt fallet på att vi har ett till barn hemma. Bidragen är lixom ämnade för ETT barn i familjen 😅

     Gilla

 5. Låter ju helmysko det där! Har de verkligen förstått att det handlar om två barn? Det låter i mina öron som om de tror att du söker båda stöden för samma barn. Men som det har sagts här ovanför så kan du söka flexibel vårdpeng för Sigge och Johan hemvårdsstöd för Charlie. Hemvårdsstöd får man oberoende hur mycket man jobbar så länge barnet inte är i kommunal dagvård. Men det kanske också känns onödigt att ändra på vem som får vad för bara ett par månader. Kela är noh så yra, och Karis kontoret har jag också bara dålig erfarenhet av tyvärr.

  Gilla

  1. Jo det är minst sagt rörigt! I telefonen vad det ända klart och tydligt två barn jag snackade om. Dessutom poängterade hon att hemvårdsstödet betalas till den person som huvudsakligen sköter barnet så jag har svårt att motivet hur Johan ska få det, som jobbar 60 timmars veckor 😅 Men kanske hade varit lönt att bara söka så och inte förklara för mycket. 😄

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s