En kompis droppade in sin vinterkappa i studion häromdagen eftersom ena knappen lossnat – standard problem varje vinter.

Orsaken till att knapparna ofta trillar av på just vinterkappor är att knappen i sig måste sitta ganska löst för att helheten ska se snygg ut. Sys knappen för tight så snörper och spänner det i tyget när jackan knäpps, eftersom kappans tjocka tyg inte ”får plats” under knappen.

Att sy tillbaka knappen är inget svårt alls. Nål. Tråd (gärna tjock, eller dubbeltråd). Upp och ner flera gånger. Men knepet är att lägga en tändsticka under knappen innan du syr. Denna tändsticka motsvarar kappans tygtjocklek och ser till att knappen inte sys för tight. Upp och ner flera gånger, dra bort tändstickan och avsluta med att snurra tråden runt knappen några varv (stabiliserar trådarna under knappen) och gör en knut på under sidan av knappen (ej på jackans insida, risk att knuten nöts sönder och knappen lossnar igen).

Förresten, att byta ut knapparna på vinterkappa kan ge denna ett rejält ansiktslyft! Se bara till att välja knappar i samma storlek som originalet så att knapphålen passar.

I brist på tändsticka använde jag ett hårspännen när knappen skulle sys tillbaka. Funkar också.

En reaktion till “När knappen lossnat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s