Alla strävar vi väl efter att skapa ett trivsamt hem. På vilket sätt är däremot olika. Är själv lagom intresserad av inredning och visst hade vi realtivt piffiga hemma i tiderna (ovan) även om vår stil har utvecklats en del de senaste åren. Men hela den biten har lagts lite på hyllan i samband med barn. Nu handlar det mer om att huset skall vara praktiskt och lätt att sköta och framför allt inte ta livet av kidsen. Det mesta i prydnadsväg har därför plockats bort och ersatts av barnleksaker. Inte så vackert men helt okej. 

Det finns ändå en grej vi lyckats väldigt bra med i vårt hem – både med och utan barn – nämligen soffan. Under sina tre år har denna stackars möbel varit med om mycket. Fester. Spysjukor. Två spädbarn. Bajs. Fyra ommöbleringar. 743 morgonmål och femtioelvatusen hoppsessioner av Sigge. Soffan ser ändå ut som ny.

Denna pärla från Ikea var ny i sortimentet då vi nappade den (Söderhamn, färgen Samsta). Delarna kan pusslas ihop på många olika vis vilket är fantastiskt när man behöver omväxling eller livssituationer ändrar. Sedan ska man inte sitta i denna soffa utan mer ligga, men det passar oss. Kanske inte alla. Det fenomenalaste är ändå tyget, som är skönt att ligga på trots att det är syntet och stöter borta smuts på ett sätt som jag aldrig sett förut, vilket är orsaken till att soffan ännu ser ut som ny. Ytan på tyget är kompakt och smutsen går lätt att putsa bort. Visst tvättar vi överdragen ibland men en trasa och lite Fairy skum funkar mot alla fläckar. Guldvärt. Eftersom tyget är så pass tätt vävt rivs inte heller några maskor upp och tyget har inte noppat sig överhuvudtaget. Otroligt.

Det finns bara en negativ grej med denna soffa… 

Varje dag ser den ut såhär. Suck. Men jag räknar med att kidsen slutar bygga koja i soffan innan dom fyller sju, visst? Bara 6,5 år kvar då. 

Ett annat lyckat drag hemma hos oss är den vita sänggavel i syntetläder som jag byggde själv. Bara att putsa av damm och smuts med trasa så är den som ny. 
Mitt hållbarastr tips, med eller utan barn, är att välja sådana inredningstextilier som ser snygg ut i längden. Visst, ljusa tyger är vackra för stunden men ser ofta väldigt snuskiga ut efter bara några månader. Orkar du tvätta? Går det att putsa? Hurudan är ytan på tyget?   Har du råd att byta ut? Planerar ni att skaffa barn eller hund inom snar framtid? 

Själv hade jag nog inte valt det där kompakta mökgråa tyget. Sambon fick bestämma den gången. Och tur var ju det. 

2 reaktioner till “Att välja hållbara textilier i hemmet

  1. Idag köpte vi likadan soffa som ni. Vilken bra recension du gjort. Vad är fairy skum för något? Kram Cornelia

    Gilla

  2. Fint on recensionen kom till nytta. Vi är fortfarande nöjda med soffan. Fairy är vanligt diskmedel. Skummar man upp det med svamp så funkar det super mot fläckar eftersom det löser fett så bra!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s