Ja har råkat ut för malar! Eller något liknande i krypväg. Tror jag.

Tidigare i sommar när jag storstädade garderoben (börjar vara på slutrakan) så upptäckte jag ett hål mitt i en av mina favvotröjor. Ryckte på axlarna och tänkte att det är tvättmaskinen som jävlats eller något liknande. Sedan dök det upp ytterligare ett hål i en annan tröja och en kaveri menade att det kan vara malar. Jäklar! Läste därför på lite om malar och skadeinsekter

Min kompis som hade råkar ut för samma grej tipsade om speciella träklossar som man kan lägga bland kläderna vilket malarna inte diggar. Det är fråg om cederträ som har en speciell lukt. Några tråklossar har jag inte kommit mig för att skaffa men råkade ramla över detta medel i matbutiken (K-Market) istället. Otippat nog. Hängde upp dessa bland kläderna och hör och häpna – inga fler hål. 

Vet inte själv hur cederträ luktar men detta lila medel luktar svagt av… tvål. Tror det ska efterlikna lavendel eftersom även det är en doft kräken inte tål. Lavendel eller inte – jag stör mig personligen inte på lukten men den kan upplevas som olidligt för någon annan. Värt att veta. 

Tidningspapper är ett luktfritt alternativ som ska funger då malarna inte tycker om tidningssvärtan. Jag lägger därför själv alltid in tidningspapper i klädlådor som ska förvaras orörda en längre tid och hittills klarat mig undan otygen. Så kanske det fungerar. För säkerhetsskull  breder jag därför ut  lite tidningspapper på hyllorna i garderoben också. Det kan ju inte skada.

Cederträ, lavendel och tidningspapper, de två senare i min garderob som bäst. Återstår att se om det dyker upp fler hål. 

6 reaktioner till “Bekämpar klädmalarna

  1. Usch ja! Läste att de bekämpas lite på samma sätt så får hoppas att jag inte hittar fler hål. /Elin

   Gilla

 1. Det lönar sig också att lägga in kläderna med hål i frysen i ett dygn, om det finns larver där dör de då. Alla skor o yllekläder jag köper på loppis åker först en sväng in i frysen före tvätt.

  Gilla

  1. Ja det har jag också hört om! Vad gör man om frysen är proppfull dock? Haha 😆 På vintern brukar jag lägga ut kläder på trappan. Bra tips.

   Gilla

 2. Jag tog till cederträolja för att bekämpa silverfiskar, som visserligen inte gör någon större skada men är äckliga. Funkar! Klossarna tänker jag också skaffa bara jag kommer ihåg, som preventiv åtgärd till garderoberna just med tanke på alla loppisgrejer som anskaffas framför allt till barnen. Bra tips med frysen ovan! Ska jag börja tillämpa. Frysen var i duktigt bruk när jag och systrarna var små och hade löss, frysen var fullproppad av mjukisdjur, mössor och spetskragar 😀

  Gilla

  1. Aaah silverfiskar hade jag glömt! De fanns alltid i mitt flickrum. de är ju lite obehagliga. Ska skaffa klossarna ilsk bara jag kommer till skott! Bra att förebygga…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s