Härliga Kugge var som sagt på visit till studion tidigare för att göra en intervju till en artikel om mitt företagande. Alltid roligt att träffa människor som man på sätt eller annat haft kontakt med via nätet men aldrig egentligen pratat med. Det blev ohyggligt avslappnat (och glömde stundvis bort att hon ska skriva en artikel om det jag babblar om. Wuups). 

En fråga handlade om framgång. Minns inte exakt hur Kugge uttryckte sig men på sätt eller annat kallade hon mig framgångsrik. Automatiskt fnissade jag till eftersom det känns konstigt att någon titulerar en som framgångsrik då jag, precis som många andra, också har dåliga dagar, griniga ungar, taskig ekonomi, strid om disk, för lite tid till förhållandet… vardagsproblem. Minns inte vad jag svarade men funderade på det här efteråt.

För vad betyder egentligen framgång?

 Om framgång handlar om pengar så är jag ut och cyklar totalt haha. Omsättningen för mitt företag är hyvens med tanke på att jag är mamma-ledig men vinsten inget att skryta med då jag investerar mycket pengar i material och maskiner. Bygger. Dessutom är mina beslut inte alltid ekonomiskt fiffiga eftersom jag vill satsa på det som känns bra i hjärtat. Inte mjölka maximalt med pengar. Mina planer är långsiktiga och just nu lever jag på mamma-peng. Inte så glassigt. 

Men för mig handlar framgång inte om pengar. Framgång för mig handlar om att leva det liv man vill leva. Och där är jag inne på rätt bana. Småstadsliv. Barn. Sambo. Företag. Egna tider. En hobby som jobb. Hus med gård. Nära kontakt till familj. 

Av ingen mindre än Isabella Löwengrip lärde jag mig för flera år sedan att konkretisera mina egna mål – både i privatlivet och kärriären – genom att skriva ner dem till pappers i form av mindmaps. Ingen annan än jag själv kan styra vart mitt liv ska gå och om jag inte aktivt funderar vad du vill så är det sannolikt att jag dallar genom livet utan att ta tag i saker. Det finns alltid någon ursäkt för att låta bli, men vem puscha dig att istället göra, förändra och förbättra? 

Nu låter det här kanske väldigt pampigt och stort men det handlar ofta om pyttesmåsaker som kan få dig att må bättre och leva lyckligare. På min senaste privata mindmap står det exemeplvis ”läsa mer nyheter”. En sådan sak (laddade ner Svenska Yle appen på telefon häromdagen – agerar). På företagets mindmap står det bland annat  ”tid att organisera/städa i studion” och ”jobba heltid med vettig lön inom år 2019”. Både stora och små målsättningar alltså. När du vet vad du vill kan du aktivt ta beslut som gynnar dina målsättningar. 

Det absolut bästa med dessa mindmaps är enligt mig att jag senare kan bläddra tillbaka (ja, jag har dem samlade i ett häfte) och se hur många av mina mål jag lyckats bocka av. Hur mycket småsaker som förbättrats. Hur långt jag kommit. Den känslan är fantastisk. Och kan behövas en dag då allt bara skiter på sig.

Sedan kan man även med hjälp av dessa inse hur livet ändrar. Hur du som person samt dina mål förändras. Det är också nyttigt. Det står inte skrivet i sten hurudan du är och hur du ska leva även om du själv kanske trodde dig veta. Man kan överraska sig själv ibland. Det är ok. 

Det är med andra ord ingen slump att jag i det stora hela trivs med livet som det är. Jag jobbar medvetet mot ett liv skräddarsytt just för mig. Visst, det finns fortfarande tusen och en småsaker att jobba på. Men det är ju det som är det roliga med livet. 


Paus på jobbet med ett barn sovandes i vagn bakom mig. För att jag väljer att göra så. 

En reaktion till “Medvetna val   – framgång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s