Första dagen som mamma-ledig med Charlie fortfarande i magen gjorde jag ett löfte till mig själv – att mitt företag inte ska utvecklas och knysa allt för mycket uppmärksamhet från våra barn, hushållet och sambon under föräldraledigheten. 

Nåh, nu har det dykt upp nya klänningsmodeller och färger och  bussiga praktikanter har kommit och gått och ny grossist med i leken och gudvetvad. När ivern och energin finns där så händer det så lätt att jag spinner iväg. Men under midsommaren fick jag chans att varva ner och fundera vad jag egentligen jobbar för. Vad själva målet är just nu. Målsättningar ändrar ju hela tiden och de långsiktiga målsättningarna tar vi en anna gång. Men de kortsiktiga målsättningar just nu handlar mycket om tid. Att jag vill hinna vara hemma med barnen och pynja i trädgården (större jordgubbsland på gång!) och dricka kaffe på terassen med sambon och snacka skit med vänner en söndag – men samtidigt kunna jobba lite grann. Hålla företaget levande utan att köra på för hårt. Bädda för en bra fortsättning och hålla huvudet i styr. Att vara hemma-mamma på heltid mår jag inte bra av. 

Många saker på en gång med andra ord men energi är det inte brist på. Jag är själv förvånad över hur mycket energi jag har trots två småbarn hemma. Begriper inte. Var helt klart mer slut då Sigge var liten. Jag antar att man får energi av sådant man tycker om och dessutom har vant sig att kaffet sällan kan drickas ifred. 

Problemet är att dygnet endast har 24 timmar och tiden måste fördelas för att det ska funka. Jag kan inte jobba 10 timmars arbetsdagar och samtidigt hinna med allt det andra.  Det går inte. Så jag får nöja mig med några timmar på jobbet nu och då. Söndagar. Helgdagar. 

Detta är vad jag själv valt men ändå är det både fysiskt om psykiskt ansträngande att ständigt hålla sig själv tillbaka. Inte förverkliga idéer och visioner. Inte bygga eller utveckla. Jag har så himla mycket som jag vill få utlopp för men inte oändligt med tid. De få dagar jag är på jobb rinner iväg alldeles för fort och jag önskar alltid att någon kunde stanna klockan. Lyxproblem, antar jag.

Insåg ändå att jag upplever samma sak även hemma, i vardagslivet. Det är väldigt sällan jag längtar till att dagen ska ta slut. Tvärtom önskar jag alltid att dagen vore lite lite längre och jag tror inte det spelar någon roll om dygnen skulle föröka sig eller på något magiskt vis bli längre – jag vill ändå ha mer. Men det är kanske det som kallas livslust?
Man kan såklart ifrågasätta varför jag valde att satsa på företag och barn samtidigt men jag kan ärligt säga att det inte hade blivit något företag alls utan barn. Föräldraledigheten år 2015 var första perioden i mitt vuxna liv som jag hade tid att fundera, skapa ett koncept och utveckla den idén. Utan den tiden hade det aldrig blivit av. Och utan företag hade jag aldrig kunnat husera med mina egna arbetstider som jag nu gör och kunna ge barnen väldigt mycket tid. Inte jobba heltid förräns barnen är 2-3 år. Såhär blev det win-win på många sätt.

Så istället för att oija och voija mig över konstant tidsbrist, vilket jag lite lipat över under våren, bestämde jag mig nu för att svänga på steken och vara tacksam. Jag vet vad vill jobba med och har dessutom möjlighet att göra det. Bara det är lysande. Att sedan ännu kunna kombinera det med familjeliv  – två härliga ungar, hus och sambo – är tammefan otroligt! Och det är så jag vill ha det. Jobbet just nu är en krydda i vardagen. Det ska inte ta över och bli för mäktigt. 

Därför är jag okej med att bromsa idéerna ytterligare ett tag. Åtminstone till december då min mamma-ledighet tar slut. Kanske ända fram till nästa sommar. Mitt företag försvinner ingenstans men barnen är små bara en gång. Den klyschan är tyvärr sann. Och det börjar sakta sjunka in hur kort livet är. Hur lite tid vi har. Egentligen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s