Solen skinner. Snön smälter (tja, inte just idag då) Snart får vi plocka fram vårkläderna. Halleluja! Men om ni är som jag, så stannar även vinterkläderna kvar i garderoben över sommaren. De behövs alla svala kvällar och helger ute på stugan (framförallt på midsommaren haha).

Med andra ord använder jag själv vinterkläderna året om (förutom ytterkläder då) medan sommarkläderna ligger undanstuvade halva året. Slitaget på vinterkläderna är därmed mycket större och snackar vi tröjor finns det ett fanskap som irriterar mer än andra – noppor.

Dessa små banditer som bildas på ytan av tröjorna och får plagget att se slitet ut.  Så vad beror nopporna på? 

Jo, det handlar om att fibrerna gnids mot varandra eller någon annan yta (exempelvis ytterjackan eller en stol), glider ur din plats och snurrar ihop sig till små bollar – noppor – även kallat pilling.¨Detta sker främst med *korta fibrer. Ju längre fibrer plagget innehåller, desto mindre är alltså sannolikheten att plagget noppar sig. Exempel på långa fibrer, såkallade filamentfibrer, är siden, merinoull,  linne och angora samt de flesta syntetfibrerna som tillverka på konstgjord väg (långa fibrer är hållbarare än korta och därför eftersträvar man att tillverka filamentfibrer). Vi ska med andra ord eftersträva långa fibrer för att undvika noppor.

Hala fibrer är en annan orsak till noppor. Då slinker fibern lätt från sin plats och rullar ihop sig. Syntetfiber har en tendens att vara hala, så även om de ofta är filamentfibrer (långa) så glider de lätt och noppar sig därför. Värst är det i plagg som innehållet blandade fibrer (tex akryl + ylle) där vissa är halare än andra. Detta är ytterligare en orsak till att man gärna ska undvika syntetfibrer och i synnerhet syntetblandningar i grovt stickade plagg.

Ändå är det svårt att motverka noppor helt och hållet. Hur mycket ett plagg noppar sig kan även bero på hur hårt garnet är spunnet eller huruvida fibrerna har kammats innan produktion. Svårt att veta. Det kommer ofta fram först i användning.

Något som kan motverka noppor aningen är att stryka plaggen. Då lägger dig fibrerna platta och har bättre förutsättning att hållas på sin plats och inte rulla ihop sig.

Men när nopporna väl dykt upp så finns det en enkel första hjälp – noppmaskinen. Finns i de flesta stora matkedjorna (Prisma, Citymarket….) och kostar endast några euro. Denna sak skalar av nopporna utan att riva dem  med hjälp av ett roterande blad. Man får nämligen absolut inte riva bort noppor eftersom det endast resulterar i mer noppor! Själv brukar jag köra med maskinen medan jag har tröjan på mig. Klart på bara någon minut.
elinsandholm-2015-143-noppmaskin-3
elinsandholm-2015-143-noppmaskin-5

Visst, maskinen tunnar ut plagget efter mycket användning, men hellre ett snyggt plagg utan noppor som används effektivt och slits med tiden, än ett noppigt plagg som hänger oanvänt i skåpet. Kläder är sist och slutligen en bruksvara. 

Min noppmaskinen är batteridriven och kommer från Latvala/Karis och kostade sisådär 6 euro. Lysande pryl.

PS. Noppmaskinen kan även användas på trikåtyger. Det viktiga då är att spänna ut plagget lite, så att noppmaskinen inte av misstag roffar åt sig för mycket och bildar ett hål i tyget.

*(motsatsen till filamentfibrer = stapelfibrer = korta fibrer) 

7 reaktioner till “Bot mot nopporna

    1. hmm nu blev jag osäker.. Hur som helst så finns den ju inte i sortimentet mer, men i just prisma eller citymarket hittar man motsvarande!

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s