Här sitter jag med e/s design bokföringen för år 2016 och försöker knyta ihop säcken. Senare idag ska jag på ett möte till Novago, ett företag som erbjuder gratis företagsrådgivning, och därför vill jag ha lite koll på siffrorna från det gångna året.

Bokföring må vara ett negativt laddat ord för många, men kan erkänna att jag smyg tycker sådan är lite roligt, de gånger jag tar mig tiden att göra det vill säga (bokför fyra månader på en gång nu, ajdå).  När jag ser siffrorna på skärmen kan jag dessutom inte annat än säga JESTAS jäklar! Aldrig hade jag förväntat mig en så bra start för e/s design nätbutiken. Det är galet. Och jag kommer att göra allt för att hålla denna skuta flytande, trots mammaledighet.

Så ja, jag sköter gärna bokföringen till stor del själv – trots att allt och alla verkar rekommendera annat. Det kan ha att göra med att jag älskar pappersarbete (som jag nämnt tidigare så var kontorist mitt drömyrke som liten) eller att jag har svårt att släppa saker som är viktiga för mig.

En annan orsak är även att det för mig alltid varit viktigt att hålla de fasta kostnaderna låga. Jag grundade mitt företag i januari år 2012. Som en hobby. Ända fram till augusti år 2016 så var mina fasta kostnader för e/s design endast 16,90€/månad. Sanning! Det är vad jag betalade för nätbutiken, som jag snickrat ihop själv med hjälp av programmet Wix, från och med mars år 2016 men utöver det hade jag inte en endaste en fast kostnad. Studion var hemma i vårt hus (därmed ingen extra el, vatten, internet att betala. Istället avdrag på ”hyra”) och använde min privata telefon vid behov men främst e-post. Med andra ord fanns det ingen ekonomisk press och framför allt inget som åt upp vinsten! (Eller jo, alla symaskiner och tygrullan åt upp vinsten haha, men dessa är inte fasta kostnader utan snarare investeringar och rörliga kostnader).

Det blir lätt så att man som ny företagare vill satsa stort. Hyra utrymme, fixa arbetstelefon, bokförare och det ena med det tredje, men man ska komma ihåg att dessa kostnader rullar på vare sig du säljer mycket eller lite. Det är lätt hänt att fasta kostnaderna äter upp din vinst och kvar står du med fint kontor och fräsigt arrangerade mappar men inga pengar. Snopet.

Vissa gånger kan det såklart vara rätt att satsa stort på en gång. Det vet jag. Men för mig har det istället handlat om att bygga långsamt. Prova. Utveckla. Förbättra. Hitta min juttu. Därför har jag hittills inte dragit på mig några fasta kostnader, inte heller någon bokförare. Istället har jag satt krutet på att köpa in tyglager och maskiner. Ny systemkamera. Sådant. Därför behövde jag inte heller gråta floder över förlorade pengar under min förra mamma-ledig. Mina kostnader var så pass låga.

Nu, då företaget blir min huvudsyssla, får jag tänka om. Hyra större utrymme och delegera bort saker som andra kan sköta bättre. Däribland bokföring. Jag må älska pappersarbete och siffror och tycker om att lära mig mer men min tid behövs i studion. Så är det bara. Då företaget dessutom går med vinst vill jag även göra alla avdrag som kan göras, vilket jag själv inte har koll på. Det får en bokförare hjälpa mig med. Men visst kan vi göra en stor del av jobbet själva!

Sambon Johan har därför lovat fixa den konkreta biten av bokföringen åt mig så igår gick vi genom hur man arrangerar kvittona och fakturorna och matar in i programmet på datorna (Zervant – busenkelt att använda, och gratis!). Sedan får en bokförare hjälpa mig att betala momsen och fylla i skattepappren  på rätt sätt.

Mina fasta kostnader idag? Studiohyra (vatten och el ingår), månadsavgift på nätbutiken och så småningom en timanställd samt vettiga försäkringar och föpl-avgift (därav mötet med Novago).  Och bokföraren. Betydligt fler än för ett år sedan, men då hade jag inte haft råd med dessa.

Skyndar långsamt.

6 reaktioner till “Farliga fasta kostnader

 1. Jag vet inte om du såg min kommentar på fb under blogginlägget för en tid sedan! Men du är värd att höra det på nytt! Du är så fasligt strukturerd och har sån stenkoll att jag bara får sån god fiilis utav dig! Så du växer! Du är Raseborgs Blondinbella! Så härligt att se människors framgångar! Heja heja Elin 👏🏻👏🏻

  Gilla

  1. Haha Raseborgs Blondibella är det mest fantastisia jag hört! Tack snälla! Sedan kan jag erkänna att det finns mycket jag INTE har kolla på (exempelvis Facebook – har missat kommentaren där!) och kämpar mig fram. Men jag lär mig 😅

   Gilla

 2. Är så impad av alla som sköter sin egen bokföring, jag skulle aldrig fixa det. Har själv inte heller så mycket fasta kostnader – bokföring, internet, mobil, blogg & webbsida (som jag ska slå ihop nu!). Men ingen hyra eller nåt annat stort. Men heja du, är så glad att allt löper bra med din firma! 🙂

  Gilla

  1. Ja det finns ju väldigt mycket ”kryphål” som en bokförare kan hjälpa en med. Så tror helt klart det är värt att skaffa en när omsättningen växer! Me just nu tycker jag det är lite roligt att hålla i trådarna själv och dessutom kunna involvera sambon lite så han begriper vad jag sysslar med 😉

   Gillad av 1 person

   1. Haha ja. Jag har också en extremt billig bokförare, betalar ca 30 euro per månad + några hundra för årliga grejer. Det är så värt för mig, skulle vara tvungen att lägga ner skitmycket tid på att göra allt själv.

    Gilla

    1. Ja det låter som en bra deal! Ska försöka åstadkomma nåt liknande. Så skenar kostnaderna inte iväg, men man slipper besväret.

     Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s