elinsandholm 2015 146 walk-in-closet (1).

elinsandholm 2015 146 walk-in-closet (4).elinsandholm 2015 146 walk-in-closet (2b)Minns ni när jag byggde om vårt tekniska utrymme i huset till en walk-in-closet? Med tanke på utgångspunkten och budgeten blev resultatet lysande om ni frågar mig, och jag kan ärligt säga att det har varit en fröjd att klä på sig nu när jag har bra uppsikt över alla kläder och dessutom inte behöver rota i mörkret med telefon som lampa när sambon sover brevid. De dagar jag är hysteriskt trött slänger jag  bara av mig allt på golvet och städar upp när jag har tid. Mina kläder stör inte någon (sambon, Sigge) eftersom rummet är mitt och ingen annan har där att göra. Så. Jäkla. Lyxigt. Jag kan verkligen rekommendera att flytta ut kläderna från sovrummet (varför förvarar vi dem egentligen där?) för den som har möjlighet.

De senaste halvåret har jag ytterligare effektiverat mitt klädanvändande genom att inspireras av projekt Kapsel 333. Läste om projektet via Paulas blogg för ungefär ett år sedan (tackar för inspirationen) och tyckte det hela lät väldigt intressant. Kortfattat går projektet ut på att du plockar ut 33 plagg/asseccoarer ur din garderob som du använder i tre månader. Inget annat. Så det gäller att fundera vilka plagg som passar för säsongen och livssituationen. Efter tre månader gör du en ny kapsel, det vill säga byter ut nödvändiga plagg till något annat som passar årstiden. Tre månader betyder fyra kapslar varje år vilket passar bra ihop med årstiderna i Finland. När en kapsel börjar avgör du själv (kanske idag!) och då en kapsel byter behöver du inte byta ut alla 33 plagg utan endast de som inte är aktuella för säsongen eller livsstilen, eller bara inte funkat. Inser du att något nyckeplagg saknas i din kapsel är det fritt fram att köpa nytt. Projektet inebär inte något köpförbud men uppmuntrar dig till att syna din garderob och verkligen fundera vad du gillar att använda och vad du behöver. Målet är att effektivare använda dina kläder och framförallt hitta nya sätt att kombinera favoritplaggen. Och tro mig, det funkar.

Jag har själv inte varit så strikt med reglerna. De 33 plaggen inkluderar egentligen både ytterkläder och skor. Själv har jag räknat bort dessa. Jag har inte heller räknat till exakt 33 utan istället plockat fram de plagg och asseccoarer jag effektivt vill använda de närmaste veckorna, och lyft bort de plagg som av en eller annan orsak inte funkar just nu. Och då kan man ju tycka det inte är värt något då jag fifflar med reglerna. Men vet ni, jag tycker man gör exakt som man vill, så länge det leder till en förbättring. Är du typen som måste ha strikta regler för att fullfölja något – kör på det. Är du som jag, som kan plocka ut de bästa bitarna av ett fenomen och få det att funka. Satsa på det istället. Första söndagen varje månad går jag själv igenom kläderna och funderar vad som ska användas effektivt de kommande veckorna.

elinsandholm 2015 102 (1)Sommarkläder packar jag undan i  lådor och lägger i skrubben. På våren då de plockas fram igen känns de som nya!

Mitt största mål med projektet har varit att inte spara på favoritplaggen – tvärtom. Dina favoritkläder ska användas allra mest, minst en gång i veckan! Tror det är den största missen många gör vad gäller användningen av sina kläder. Att man sparar på kläderna. Sparar för vadå? Bättre tider? Har du en blus du älskar – låt den inte damma in i skåpet utan använd den, hela tiden! Om några månader kanske det inte är ditt favoritplagg längre och då är det för sent.  Eller så blir den för liten. Eller omodern. Eller något annat.

Ytterligare vill jag lära mig mer om hurudana kläder jag verkligen vill gå med och på så sätt undvika felköp. För ja, även om jag sysslar mycket med kläder så får även min hjärna kortslutning ibland och jag köper knasiga grejer. Och har jag lyckats göra ett felköp så ser jag till att sälja/skänka bort det plagget och pränta in i hjärnan att dylika plagg inte funkar för mig.

Sist men inte minst vill jag minska totala mängden kläder jag äger. Min garderob har krympt med ungefär hälften de senaste tre åren och aldrig har jag haft så mycket fint att sätta på mig. Det känns bra. Men det kan bli ännu bättre och projekt 333 hjälper mig på traven.

Nåh, hela projektet ligger lite på is nu under graviditeten då nästan inga kläder passar alls, men på våren fortsätter jag igen! Rensa. Analysera. Organisera.

Jag uppmanar ingen att sluta köpa kläder. Jag uppmanar ingen att slaviskt följa några regler. Men det man gärna får lägga på minna är att det mest ekonomiska och ekologiska plagg är det du använder effektivt.

 

Och behöver du en extra push? Kolla på Sara Forsbergs garderobrensning. Den gav mig ett gott skratt och hennes kommentarer är så jäkla träffande. 

6 reaktioner till “Projekt 333

  1. Hej Elin! Jag har en fråga till dig angående klädmaterial, hoppas du kan svara, antingen här eller skriva ett inlägg om saken 🙂 Tack på förhand!

    Jag skulle vilja köpa en ny mysig och varm tröja till vintern. Vad för material rekommenderar du? Något som inte blir nyppigt och fult direkt. Helakryl är ju dåligt. Och helylle blir kanske lite väl varmt och stickigt. Men vad skulle vara en sådan blandning av material som skulle vara bra?

    Gilla

    1. Bra fråga! Svaret är dock väldigt invecklat. Ska återkomma till det i ett separat inlägg (lät bli en roman:D )

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s