Och så plötsligt kom magen.  Mycket senare än tidigare graviditeter men bra så. För nu (vecka 21) ryms jag inte i mina vanliga kläder längre vilket ju är lite surt. Byxorna spänner och de flesta blusar blir för korta. Så jag plockar snällt fram mamma-kassen (som jag nyss la undan?) och inser att jag inte behöver skaffa något nytt. För ett par veckor sedan fick jag nämligen tillbaka alla de plagg, och lite till, som jag lånat ut till svägerskan i Stockholm. Smidigt då både svägerskan, jag själv och min syster har relativt samma storlek och kan återanvända varandras graviditetskläder istället för att köpa nytt. Så länge vi inte är gravida samtidigit vill säga. Har hänt.

Om du är gravid med ditt första barn och har lust att köpa en hel uppsättning med mamma-kläder och allt vad det innebär och har ekonomi att shoppa loss, så ska du göra det. Det är inget fel med det. Alls. Jag har själv varit med om den där första gången och minns att det var något magiskt med att få köpa första paret mamma-byxor. Njut av den känslan.

Men nu är det tredje gången magen växer för mig och det här med kläder känns inte lika spännande längre. Snarare ett nödvändigt ont och vill man som jag komma lätt (och billigt) undan kan jag bjussa på några egna iakttagelser vad gäller just graviditetskläder.

Långa toppar. Hela min fysiska uppenbarelse är beroende av dessa långa toppar under graviditeten eftersom det är just längden på blusar som blir knasig då magen tar plats. Jag köper själv helt vanliga långa toppar från HM (billigare än graviditetstoppar). Oftast en storlek större än vanligt eftersom hela jag växer under graviditeten, inte endast magen, och rynkar dem lite i ryggen så att de inte täcket baken. Funkar under till allt.

Gråa amnings bh:n är en ekonomisk och praktisk lösning. Det här med bröst under graviditet är en roman i sig. Jag har själv aldrig haft några bröst att snacka om men under graviditeten förändras de rejält. Att då köpa nya bh:n, som ändå inte passar efteråt, i takt med att brösten växer är snordyrt. Istället använder jag redan under graviditeten – i just detta nu – amnings bh:n!

Mina kommer från Lindex och är inte vadderade och har inte heller någon metallbåge. Däremot stadiga med breda axelband. Dessutom elastiska och  passar därför även när brösten växer till sig ytterligare ett par storlekar i samband med amningen. Pööörfekt. På det här sättet har jag inte behövt köpa en enda bh som efteråt blivit oanvänd. (Inser att kvinnor med stora bröst behöver mer stöd så det här kanske inte funkar för alla).

När det gäller färg på underkläder rekommenderar jag grått, alla gånger! Lyser inte igenom kläderna och håller sig fräsch i tvätten.

Ribbade tröjor och linnen (stickad med randig struktur) passar även om man har en mage, eftersom de töjer mycket utan att tappa form. De lägger sig istället runt magen så där fint och står inte rakt ut under magen vilket många vanliga trikåblusar har en tendens att göra. Däremot bli även dessa för korta i något skede och kräver en längre topp under.

Gravid med Sigge

Öppna koftor och jeansskjortor är guld, inte endast för att de rymmer en stor mage utan även för att de är svala att bära. Själv blir jag tokvarm då jag är gravid så då är det skönt med bara ett långt linne och en öppen kofta eller skjorta. Dessa är såklart minst lika användbara både före och efter graviditet, för att inte tala om vid amning. 

Allt med rynkor i sidan funkar eftersom det ger plats för en mage utan att töja ut tyget så mycket. Passande nog jobbar jag på en ny version av Isolde dress med rynkor i sidan. Denna funkar även perfekt då man är gravid och party klänningen till diverse festligheter är därmed kirrad för min del (klänningen kommer även i svart och rött). Gött.

Leggings är tyvärr något jag själv accepterat under gravidiyteten. Det är inge fel i leggings i sig, dösnyggt på andra, men jag har aldrig kännt mig fin i leggings och detta är därmed det enda plagg jag går med under graviditeter som egentligen inte matchar mitt vanliga jag. Funkar bra som hemma-bralla enligt mig, i kombination med ovannämnda långa toppar och öppna koftor.

Parkasen är en fiffig jacka eftersom den är lös i modellen med dragsko i midjan så att man  själv kan justera passformen. Min gröna parkas lär funka hela hösten, även om det inte är en gravidjacka. Förövrigt världens bästa höstplagg.

Mammas vinterjacka lånar jag när det blir kallt så att jag slipper lägga dyra pengar på en vinterjacka för gravida. Min mor är två storlekar större än mig så det funkar fint. Om jag ser fin ut är en annan femma…  Går såklart att låna av någon annan också, så länge personen har större storlek än du själv. Gravid med Sigge hittade jag även en A-linjeformad vinterkappa på loppis för sju euro. Inte fy skam. A-lineformat funkar bra med mage. Och ja, jag tycker det är mer än förlåtligt att se ut som Muminmamman i ytterkläder då man är gravid

Bekväma skor är någo jag hoppas alla unnar sig, vare sig man är gravid eller inte. Vill främst påminna om att inte köpa nya skor under graviditeten eftersom fötterna har en tendens att ändra storlek. Permanent.

Att sånt. Har ni några fiffiga knep? Imorgon får vi spana in vår kära inneboende och veta vad hen är för sort. Jag har mina aningar, men det ääääär ju ändå lite spännande!

2 reaktioner till “Mamma-kläderna

  1. vi som inte är gravida men som ändå har mage, kanske vi kan ha glädje av dina kläder?

    Gilla

    1. Hej! Hmmm menar du då mina egendesignade kläder eller tipsen i inlägget? Konfunderad 😊 /Elin

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s