Majoriteten av dessa bilder är tagna av Sofia Lindqvist, men vi har en gemensam överenskommelse att båda parterna får använda bilderna.

För några dagar sedan kastade jag en fråga till er: är det okej att re-posta andras instagrambilder utan att fråga? Och inte blev jag klokare av svaren. Däremot nyfiken. Detta med bilder verkar vara rena rama djungeln så jag känner att vi provar nysta upp det hela.
Jag har försökt googla fram offentlig lagstiftning kring upphovsrätt men – ursäkta min svenska – texterna är så satans krångliga att jag begriper inte ett jota. Istället hittade jag den här artikeln som sammanfattar det hela ganska bra och jag tänkte plocka upp några fakta (vågar kalla det så) ur artikeln.

Okej

 • Det är okay att använda andras bilder för privat bruk utan lov men dessa får då inte spridas offentligt, varken på en blogg, hemsida eller på fysiska allmänna platser.
 • Det är okay att använda andras bilder om upphovsrättsinnehavaren uttryckligen meddelar att bilder får användas offentligt utan tillstånd.
 • Det är okay att använda bilder från diverse bildbanker (tex. Pixbay) om de uttryckligen skriver att bilderna får användas utan licens/lov.

Inte okej

 •  Det är inte okej att låna bilder från nätet och använda offentligt utan att fråga om tillstånd av upphovsrättsinnehavaren. Inte ens om du skriver ut källan.
 • Det är inte heller okay att låna bilder från sociala medier utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren.
 • Du är själv upphovsrättsinnehavare för dina bilder på sociala medier. Exempelvis Facebook och Instagram äger inte dina bilder. Däremot har du gett dem rättigheten att använda dina bilder utan tillstånd. Detta betyder ändå inte att andra användare får re-posta dina bilder utan lov av dig (läs mer här).

Jaha. Att sånt. Blev vi klokare nu? Har jag missförstått något? Det skrämmer mig hur dålig koll jag själv haft på detta. Ändå har mitt sunda förnuft sagt att det inte är okay och jag har undvikit att använda andras bilder på min blogg eller hemsida. Men det har hänt. Jag har därmed gjort fel.

Det jag också tänker på är alla mode- och inredningsbloggar som publicerar diverse kollage och inspirationsbilder som uppenbarligen är lånade från andra nätsidor. I princip är detta fel. Det är inte tillåtet. Inte ens om källan nämns och länkas. MEN eftersom det flesta företag uppskattar gratis marknadsföring så tror jag själv aldrig att detta skulle leda till något problem. HM vill sprida sin bilder. Ellos vill sälja en massa dynor. Så fortsätt knåpa ihop era kollage. Det uppskattas från fler olika håll. Fiffigaste vore ju ändå om företag som ovannämnda skulle skriva ut på sina hemsidor att bilderna får användas fritt utan tillstånd. Någon sådan info hittade jag ändå inte på hemsidorna.

Min slutsats på det hela  är att vi jämt och ständigt är omringade av så mycket bilder, och vana med att dessa sprid, att vi plötsligt tycker det är okay. Men nej, vi gör fel. Helatiden.

Och ja. Jag kommer att fråga innan jag re-postar bilder på instagram. Den saken är klar. Rätt ska vara rätt. Och så känns det schysst.  Min första re-post förfrågan gick till Krista Siegfrids som bar en av mina jumpsuits nyligen. Mega roligt!

Tack Kajsa för att du väckte mitt intresse kring detta.

8 reaktioner till “Kom ihåg upphovsrätten!

 1. Bra att veta mer om detta! 🙂 vad tycker du/anser du om en sån sak att någon som är fotograf/studerar till fotograf/håller på – jobbar med media, tar bilder på dig/din familj/dina vänner på din tillställning tex. Bröllop, Födelsedagsfest eller dyl. och sedan använder dessa bilder i tex. en portfolie/utställning/sociala medier UTAN att fråga lov av personen på bilden? 🙂 (jätte tydligt skrivet, jag vet.. :D)

  Gilla

  1. Bra fråga! Jag kan själv tycka det är okay så länge portfolion inte laddas upp på nätet utan användas som en mer privat visningsportfolio då man exempelvis söker jobb. Laddas bilderna upp på en hemsida eller använd på n utställning öppen för allmänheten tycker jag däremot fotografen ska be om lov om man kan känna igen personen på bilden. Vissa kan uppleva exempelvis sitt eget bröllop som något väldigt privat. Smidigast att fråga detta redan i samband med att jobbet planeras (en fotograf-kompis hade detta som en fråga i ”kontraktet”. Då blev det aldrig något oklart. Hon hade det då svart på vitt att bilderna får användas, och de som inte ville kryssade såklart i nej-rutan).
   Jag har själv varit med om att man fotar mig och min kompis på stranden (helkroppsbild i bikini, javisst!) och trycker upp det på vykort som sedan säljs – utan att vi visste något. Visste inte ens att bilden hade tagits på oss. Själv skrattade jag åt det hela och skickade vykortet till släktingar, men min kompis var mindre glad.. Så om man kan känna igen personen på bilden då skulle jag nog satsa på att fråga!

   Gilla

  1. Ja det verkar vara väldigt vanligt, tyvärr. Men fel! Du kan kräva att bilden tas bort!

   Gilla

 2. Svar till första kommentaren- Det är tillåtet att publicera bilder från offentliga tillställningar men prickar man ut enskilda personer väldigt tydligt måste man nog fråga om publiceringslov. Det är alltså ok att fota på allmän plats men publicering är en annan sak. Allmänna platser är dock allmänna platser… och man får publicera om bilderna inte är kränkande och inte pekar ut någon. Jag brukar nog se till att fråga om lova i alla lägen bara för att vara på säkra sidan.
  Man ska alltid ha i tankarna att det kan finnas människor som lever under skyddad identitet eller annat jobbigt ..

  När det gäller att låna fotografier så finns det ju inget sånt som att låna ( många använder det uttrycket: ”bild lånad från….”..) . Men man lånar inte- man snor…. Och det är aldrig ok. Man måste alltid ha lov. Snor man ska man ändå vara försiktig för man kan faktiskt få en saftig räkning på posten… Och du har rätt- det räcker inte att länka eller uppge namn på upphovsman.
  Pinterest är ännu jobbigare än reposting. Där gäller inga lagar, det går sällan ens att spåra upphovsmannen.
  Argast blir jag när någon snor en bild och tar bort vattenstämpeln. Man kan väl åtminstone ge credit åt upphovsmannen om man tycker en bild är fin

  Gilla

  1. Sant! Det där med allmänna platser är också väldigt knepigt eftersom det kan vara svårt att avgöra när en människa pekas ut eller inte. Som jag skrev här i en annan kommentar så har jag själv ofrivilligt figurerat på ett vykort med en kompis. Visserligen var vi på allmän plats (stranden) och det syntes andra människor i bakgrunden men man såg tydligt att det var vi på bilden – dessutom iklädda endast bikini. Där tycker jag man gått över gränsen. Men vem bestämmer gränsen? Det är det som är knepigt.
   Tycker vi borde uppmärksamma det här med bildstöld mer så att folk inser att det är fel! Och fruktansvärt om någon dessutom tar bort vattenstämpel!! Jestas jävlar…

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s