Foto: Sofia Lindqvist

Den eviga skolan här hemma fortsätter. Jag har upprepade gånger, ja nästan med milt våld, förbjudit min sambo att tvätta mina kläder. Av ingen annan orsak än att han tvättar dem fel. Javisst, kan erkänna att jag är kinkig. Jag vill att kläderna ska hålla sig fina länge. 

Men trots förbudet, och det fakto att vi har egna tvättkorgar, så kan han ändå inte låta bli. Det lustiga är ju att han blir fast varje gång då jag genast märker det på kläderna. Senast i raden av ”stöld-tvätt” var min svarta college som var full med ljust ludd då jag drog den på mig. Busted. Och där har vi en av många orsakerna till att svarta kläder och textilier ska tvättad med endast andra svarta/mörka kläder, vilket sambon såklart inte hade gjort.

Varför sortera svart/mörk tvätt:

 1. Kläder luddar alltid av sig en aning i tvätten på grund av fibrer som lossnar. Svart ludd syns inte på svarta kläder. Ljust ludd syns däremot väldigt bra på svarts kläder och plagget ser grått och slitet ut även om det kanske inte är det.
 2. Kläderna färgar varandra. Det finns en stor risk att kläder – speciellt nya och mörka sådana – släpper lite pigment i tvätten. Då är det tragiskt om detta svarta pigment fastnar på din gula bh. Tvättar du istället endast svarta plagg  i en maskinomgång kan detta bli en positiv sak och ett plagg som börjat se grådaskigt ut kan få sig ett ansiktslyft med hjälp av pigment från de andra plaggen i maskinen. Tänk även på att mörka plagg ofta färgar av sig mer jämfört med ljusa, eftersom det krävs mycket färgpigment för att åstadkomma en svart färg.
 3. Tvättmedel ämnat för svarta kläder. Frågar ni mig så funkar det. Hur vete fan, någon kan kalla det för försäljningstrick, men jag kör med specialmedel för svarta plagg och upplever att färgen hålls fräsch längre.
 4. En sista lite otippad grej är att svarta plagg inte ska hänga för länge ute på tork i solen. De bleks så fort. Är man då en sådan typ som jag, som ofta glömmer byket ute i gassande sol i två dagar, så lär man sig att svart byk alltid hängs inne. Utan undantag.

elinsandholm-2016-58-tvattmedel

Har ni fler iakttagelser att bjuda på? Bidra gärna, så kompletterar jag listan.

Relaterade inlägg:

Varför sortera tvätt

Att bevara färgen i svarta plagg

2 reaktioner till “Varför sortera svart tvätt?

 1. Jag har aldrig varit speciellt noga med att sortera, förens en gång då alla mina vita underkläder plötsligt var en annan färg! Det intressanta var ju också hur färgen inte lossnat till vanliga bommullskläder, utan det var bara dom lite silkogare materialen. Men i dethär fallet hade jag ändå tur eftersom färgen som färgades av blev så fin!! Typ en blandning av grå och lavender!

  Gilla

  1. Haha det där har även hänt mig med mina underkläder. Då hölls själva trosan vit men gummibandet kring kanterna blev lavendel. Ser riktigt snyggt ut 😄 ibland har man tur!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s