Ett plock ut @esdesignfinland instagramflöde.

Sociala medier är ett fantastiskt verktyg med många spröten då det gäller att marknadsföra något. Vad som helst. Ett event. Ett företag. Hittade själv nyligen en ny hyresgäst till min lägenhet via Facebook på bara ett dygn. Smidigt. Men ibland har jag  noll kolla på vad som är okej eller inte.

Kan själv inte påstå att jag är så aktiv som jag skulle kunna vara vad gäller sociala medier men ändå utgör det min enda marknadsföring som bäst. Och det funkar! Jag jobbar på att bli aktivare (därav detta inlägg).

Sociala medier innebär även att jag kommer i kontakt med er, mina kunder, inte endast andra vägen och det är alltid något förtjusande i att se sina egna plagg bäras av andra. Därför får ni väldigt väldigt gärna använda taggen #esdesignfinland på sociala medier, så hittar jag er! Självklart är även detta den bästa marknadsföringen för mig, det vill säga bilder och kommentarer som andra publicerar.

Så till frågan – får man Re-posta instagram bilder utan att fråga först? Är det lixom okej att bara ta bilden (självklart så att ägaren länkas). Känns knas. Ni som vet sådant här, hjälp mig! Hur ligger det egentligen till? Det finns så många fina bilder jag skulle vilja återanvända.

Samma sak gäller blogg-bilder. Är det okay att använda andras så länge original källan finns länkad? Eller tar någon illa vid sig?

H: en som laddat ner Re-post appen men inte vågar använda den.

16 reaktioner till “Re-posta, okej eller nej?

 1. Du bör nog enligt upphovsrättslagen fråga om lov innan du publicerar någon annans bild, ifall det inte uttryckligen står att det är en bild som får användas fritt (t.ex någon typ av creative commons-licens).

  Gilla

  1. Okayy tack! Då funderar jag hur det häger ihop med exempelvis att låna andras bilder då man skriver ett examensarbete. Då var det nämligen okay att låna så länge källan och bildtext fanns med. Men på nätet är det alltså inte okay? Jag har svårt att begripa skillnaden. Hmmmm

   Gilla

    1. Men … kan det stämma? Varendaste ett examensarbete jag bläddrat i har innehållit bilder som inte är tagna av skribenten. Kan alla verkligen ha missat det här och ingen lärare någonsin reagerat? Arbetena borde ju i så fall få underkänt! Ska som sagt rota vidare i det här. Vart väcker så många frågor!

     Gilla

 2. Fråga! T.ex. frågade en restaurang mig om de fick reposta och jag sa så klart – om du får ett godkännande att reposta är kusten klar! 🙂

  Gilla

  1. Ja det är ju tryggast att fråga! Men för mig blir det för omständigt och då ogjort har jag märkt. Jag tänker också på alla re-postade bilder på kändisar i diverse kläder. Jag tvivlar på att klädmärket kontaktat dem och frågat? Eller gör de? Jag ser re-postade bilder överallt!

   Gilla

   1. Hmm ja. Antar att många repostar utan att fråga… Men kan du avlägga 30 min varje vecka för att fråga om repostning? Liksom sköta det på en gång i stället för då och då. Vet inte om det tipset nu alls hjälper, men har inget bättre svar… :/

    Gilla

    1. Ja det låter vettigt! Det rinner annars lätt ut i sanden för mig. Nyfiken dock vad som är reglerna enligt finsk lag 😄

     Gillad av 1 person

 3. På t.ex. Instagram har man ingen ensam rätt till sina bilder. D.v.s det man publicerar dit ägs av alla som använder Instagram. Så har i alla fall jag fått för mig förklarat, och det har även hänt att jag hittat några av mina bilder på andra konton. Så när det kommer till Instagram är det ba att tuta och köra, skulle jag säga! 🙂

  Gilla

  1. Så har jag också lite förstått! Jestas ändå, ska ta och djupdyka i det här och läsa på 😅

   Gilla

 4. Ja huhuh det är nog en djungel, lagen säger en sak men så gör folk på nätet något helt annat!

  I ditt fall skulle jag säga det är säkrast att be om lov att reposta, eftersom det blir reklam för ditt företag. Du kan ju skriva i kommentarsfältet direkt under bilden, så går det enkelt.

  Dessutom kan du be om lov i förväg. Samtidigt som du gör reklam för din hashtag kan du skriva att du gärna repostar bilder med den taggen.

  Sen är det annat att reposta bilder till ett helt privat konto som inte har med ngt företag att göra.

  Lycka till!

  Gilla

  1. Du har så rätt! Ska göra så. Det som chockar mig är hur mycket fel vi verkligen gör på nätet vad gäller just bilder. Jag tror vi är så vana att ”låna” härifrån och därifrån att det tillslut känns okay 😅

   Gilla

 5. Grunden är att man frågar om lov om man nu inte har lust att hamna i domstol och riskera 3000 kr per bild. Angående Facebook har Kalmar tingsrätt och Göta hovrätt sagt sitt, se länk.
  Instagrams villkor känner jag inte till.

  Gilla

  1. Du har så rätt. Väldigt få tar dock detta på så stort allvar utan plockar bilder lite härifrån och därifrån ändå.. Värt att påminna om upphovsrätten ibland!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s