elinsandholm 2016 60 skotillverkningPå nyheterna lyftes det häromdagen fram hur oetisk skotillverkningen är (HBL) No shit tänkte jag. Säg mig någon bransch som inte är oetisk i dagens läge. Men visst är det så att  vi glatt spatserar omkring i våra Adidas utan att fundera vem som gjort dem, än mindre hur och var (PS. Älskar Adidas). Jag menar, frågar du ett butiksbiträde  – välj så gott som vilken butik som helst – och jag är ganska säker på att hen inte har någon aning om var deras produkter tillverkas och under vilka förhållanden.

Jag har själv jobbat i butik. Jag har själv varit en av dessa omedvetna. Och det suger. Det är ju inte butiksbiträdenas fel, utan snarare företagen som sopar information under mattan för att denna info inte är så vacker att titta på. Sådant får mig att koka inombords och jag har lovat mig själv att aldrig bli ett av dessa företag. Det ska inte finnas en endaste en liten del i mitt företag som sopas under mattan. Jag har inte ens mattor i studion hehhe. Dåligt skämt. Mitt företag ska vara transparent och den dagen jag har möjlighet att anställa ska informationen vara öppen även för dem, lik som för kunder. Punkt. Inga men. Inga kansken. Inga drömmar om miljoner på bekostnad av andra.

Att vara ett transparent företag betyder ändå inte automatisk att alla frågor är lätta att besvara. Som exempel kan jag nämna den absolut vanligaste frågan jag får gällande min klänningar: Hur länge tar det för dig att sy en klänning (med syfte på den populäraste modellen, Nicolie). Det korta svaret är en timme. För ja, det är den tid det i medeltal tar för mig att klippa ut bitarna och sy ihop dem. Två chockade ögon som tittar på mig. En timme?! Men jag kan också svara tre dagar, eftersom denna ena timmen faktiskt är uppdelad på tre dagar. Så vilket svar ska jag ge? En timme eller tre dagar? Båda är lika missvisande.

Jag sitter visserligen konkret en timme vid symaskinen då en klänning ska sys ihop. Här kan jag dock börja med att poäntera att jag sällan syr en klänning åt gången utan serieproducerar minst fyra klänningar i samma färg vilket ökar effektiviteten avsevärt. Klipper fyra. Syr fyra. Stryker fyra. Packar in fyra. Detta skede är ändå uppdelat på flera dagar eftersom tyget först måste få dra ihop sig ett dygn (gäller alla trikåtyger som varit  på rulle). Därefter klipper jag ut de olika delarna med en tygsåg (mycket  snabbare än sax) och syr ihop dem, vilket går fort. Innan klänningarn kan fållas (nedre kanten sys) ska plaggen dock hänga ytterligare minst ett dygn så att de får töja sig. Om man skippar detta skede slutar det med att fållen blir ojämn. Sedan, då de hängt ett dygn, jämnar jag ut nedre kanten förhand med sax och syr. Stryker med ångare. Lägger i etikett. Viker. Packar in. Klart.

elinsandholm 2016 014 (2)

I medeltal har jag i det här skedet jobbat ungefär en timme per klänning. Notera dock att Nicolie klänningen är en väldigt simpel modell med två långa remmar, en kjoldel samt linning med gummiband, som jag dessutom sytt i många många många exemplar. Övning ger färdighet, ja.

Vad som fortfarande fattas här är även all tid jag lägger ner på att designa klänningen, konstruera möster, gradera i olika storlekar, välja färger, skaffa tyger, sy prototyper, printa etiketter, bygga upp nätbutiken, fota bilder, maila kunder, synålar, trådar, huolto på maskinerna, städa studion …. Allt detta ska även bakas in i priset på produkterna jag säljer. Kan säga att jag sydde åtta prototyper av Nicolie klänningen innan jag kom fram till hur klänningen exakt ska se ut och sys för att den ska vara kvalitativt och vacker men samtidigt lätt för mig att producera. Det här arbetet ska även fördelas ut på alla klänningar som säljs. Till och med min lunchpaus ska betalas av kläderna! Plötsligt blir det en massa timmar som inte är effektiv sömnadstid, men definitivt jobb och det är här många nya företagare (inklusive jag) ofta underskattar tiden. Det är inte endast tiden vid symaskinen som räknas. Med tanke på allt  detta är det även ohyggligt svårt att prissätta produkterna. Pust.

Så tillbaka till frågan: Hur länge tar det för mig att sy en Nicolie klänning?

Svar:

 • Effektiv sömnadstid – en timme
 • Processen – tre dagar
 • Medeltalet med allt annat arbete medräknat – uppskattningsvis tre timmar (beror på hur många klänningar som säljs totalt av denna modell)

Detta gäller såklart inte alla klänningsmodeller utan specifikt Nicolie modellen.

 

Med andra ord – om jag någon gång svarar flyktigt på din fråga beror det inte på att jag vill dölja svaret. Det beror på att svaret är så himla invecklat. Men vilken tur att jag då har en blogg där de krångliga svaren går att reda ut. Så fortsätt att fråga gott folk, så ser jag till att svara.

elinsandholm 2016 059 Nicolie dress

Foto: Sofia Lindqvist

4 reaktioner till “Ett transparent företag

 1. Elin du skriver så bra! Jag syr ju inga kläder men kan ibland känna frustration över att folk inte fattar att företagarlivet innebär en massa fix och jox som inte kan räknas enkelt i timmar. Dessutom är det många som inte fattar att momsen också äter en stor del av kakan.

  Gilla

  1. Tack snälla Kugge! Ja inte är det lätt att vara företagare. Och kunderna blir tyvärr vana med att få billigt då det mesta produceras i u-länder. Att prissätta produkterna är bland det svåraste tycker jag. Men som tur verkar det finnas människor som ser och uppskattar inhemskt och etiskt också!

   Gilla

  1. Tack snälla! kommentarer som din är det som får mig att fortsätta dela med mig ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s