elinsandholm 2016 031 raseborgs loppis (5)Jag lovade tidigare att svara på en läsarkommentar varje vecka så nu kör vi. Fick tidigare en fråga som gällande sköljmedel och tvätt. Min tankar kring sköljmedel har jag skrivit om tidigare (inte lyckats importerar mina gamla inlägg än dock, så återkommer till det). Nu till den andra fråga – hur viktigt är det att sortera sin tvätt?

Här listar jag mina orsaker till att vi jag sorterar tvätt i detta hushåll. Hur gör ni?

1. Bevara formen med rätt temperatur

Den främsta orsaken till art jag sorterar tvätt är att bevara formen och kvalitetet på kläderna och helt enkelt inte förstöra dem. Förr var de flesta kläderna gjorda av naturmaterial som tål höga tvätt temperaturer. Idag har vi oändligt med konstgjorda fibrer och blandningar åt höger och vänster som inte alls tål tvätt lika bra.

Beroende på materialet och plaggtyp måste plaggen alltså sorteras enligt vilka temperaturer de tål. Målet är att alltid tvätta så varmt som möjligt för att få bort all smuts och ta död på bakterier. Många material i dagens läge tål dock endast 30 grader, så alla mina egna kläder tvättar jag på just 30 grader för att undvika plagg som kryper (gäller främst viskos, vilket jag själv har mycket av). Lakan och handdukar 60 grader (ibland 95 om det är vanliga bomullslakan). Sigges kläder (barnkläder) även det på 60 grader så att de ska bli ordentligt rena. Så det blir tre olika omgångar där.

Tvätt temperaturerna står alltid på tvättlappen, så kolla där. Ett litet problem här är att producenterna kör med ”för-säker-hets-skull” principen, det vill säga även om ett plagg tål 60 graders tvätt så skrivs det 40 på lappen, så i många fall kan man lita på sin egen erfarenhet.

elinsandholm 2016 002 tvätta lin (3)

2. Undvika missfärgning

Den andra orsaken till att jag sorterar tvätt är att undvika missfärgning. Vad gäller färg så sorterar jag i tre olika: färgad tvätt, vit tvätt och svart tvätt. Jag använder även olika tvättmedel för dem (här har jag berättat om OMO Black och hur du kan bevara färgen i svarta kläder).

Vit tvätt blir helt enkelt daskig och gråaktig om den tvättas med andra färger. Svart likaså.  Men alla andra färger kör jag i samma maskin, undantagsvis nya plagg i kraftiga färger – exempelvis rött – brukar jag lägga i en skild maskin de första tvättarna så att det mesta av pigmentet lossnar och inte riskerar att färga av på andra plagg. Du kan även slänga med en tvättservett som suger upp extra pigment om du tvättar många olika färger på en gång. Detta är dock endast ett komplement och inget man ska räkan med att fungerar till hundra procent.

Men om ett plagg är flera färger då, exempelvis vitt och rött. Hur gör man då? Det har jag rett ut tidigare här.

elinsandholm 2016 58 tvättmedel

3. Sköra plagg – handtvätt

Att tvätta förhand i fat är jag för lat för att göra. Istället använder jag  handtvättprogrammet på maskinen, vilket innebär 30 grader mild tvätt och inte så kraftig centrifug. Hit hör exempelvis badrumsmattor, ytterkläder, mina egna e/s design klänningar eller andra plagg som är känsliga eller bara behöver sköljas upp. Hittills har jag inte lyckats förstöra något med handtvättprogrammet, men jag gissar att det beror mycket på hurudan maskin du har.

4. Sportkläder (luktande kläder)

Mina egna sportkläder luktar egentligen inte så äckligt så dem tvättar jag med mina vanliga kläder. Vad gäller mannens sportkläder så är det en annan femma och jag har FÖRBJUDIT honom att tvätta mina kläder eftersom han blandar allt huller om buller – färger, grader, svettiga sockor – och tro det eller men att tvätta en fem år gammal tränings t-skjorta ingrodd i svett, med tunna viskos tunikor är ingen fiffig idé. Lukten smittar av sig. Av samma orsak har vi även skilda tvättkorgar, mannen och jag.

Har du alltså kläder som av en eller annan orsak luktar väldigt mycket (svett, häst, bajs…) så rekommenderar jag att tvätta dem separat från andra kläder.

Så tänker jag då jag sorterar min egen och Sigges tvätt och jag har endast enstaka gånger under hela min livstid lyckats förstöra något i tvätten, så tydligen funkar det. Mannen däremot sköter sin tvätt själv och blandar då friskt. Så ja, han har grådaskiga kalsonger och unkna t-skjortor  och är som sagt  strängt förbjuden att röra min tvättkorg. Men han verkar inte bry sig.

Det är ju också ett sätt.

elinsandholm 2015 155

5 reaktioner till “Varför sortera tvätt?

 1. Hur är det med bomullsplagg vågar man köra de på 40 grader fast det står 30 på lappen? För då jag köper garn tål bomullsgarnet 60 grader men på färdigt köpta plagg är det ofta 30 vad är skillnaden?

  Gilla

  1. Ja! Jag vågar påstå att bomull lätt tål 40 även om det står 30 på lappen. I det faller tror jag producenter har kör med ”försiktighets-principen”. Jag har aldrig varit med om bomull som förstörs i 40 grader. Om det rekommenderas mild tvätt kan det däremot ha och göra med typen av plagg. Alltså, om plagget har mycket detaljer med sömmar som är sköra så kan mild tvätt rekommenderas, vilket innebär mindre centrifug. Men då borde det där lilla sträcker finnas med, under graderna. Om inte – kör på 40!

   Gilla

 2. Hur sköter du dina kläder? Tänker på strykning,förvaring och så. Själv blir jag irriterad på att alla kläder får ”streck” från bykställningen och att jag måste stryka det 🙂 Har du bra tips på förvaring av kläder? Vinterkläder på sommaren och tvärtom.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s