elinsandholm 2015 058 elinsandholm 2015 059

Vet ni. Idag var min sista dag som lärarvikarie vid Yrkesskolan Axxell. Jag är officiellt mamma-ledig. Kan. Inte. Begripa. I ganska exakt ett år har jag jobbat med något som är helt nytt för mig. Jag har lärt mig otroligt mycket, både konkret fakta men även hur jag själv fungerar. Mina styrkor och brister. Det krävs fruktansvärt mycket tid och energi av en att var en duktig lärare. Konstant skärpa. Nytänkande. Mångsidighet. Samarbetsförmåga. Sympati och goda nerver. Och såklart kunskap. Det faktum att de studerande alla varit i väldigt olika åldrar (mellan 16 och 55 år)  ställer ytterligare krav. Det har varit tungt, krävande, men samtidigt en så himla positivt upplevelse för mig och jag kan ärligt säga att jag hyser en så mycket större respekt och förståelse för läraryrket än jag gjorde tidigare.

Om jag gör en liten analys av mig själv så har jag märkt att jag är villig att ge väldigt mycket av mig själv, tid och energi, så länge jag får något tillbaka. Jag älskar att se någon annan lära sig och förstå, utvecklas och engageras och det har jag fått ta del av många många gånger under året. Det ger mig glöd att fortsätta- Däremot har det varit tungt de gånger som man inte fått det där gensvaret. Jag inser att det är frrruktansvärt viktigt att kunna inspirera och engagera studerande, men om jag inte får något tillbaka överhuvudtaget så har jag svårt att kämpa och pusha. Vore utopi om jag påstod att varendaste en studerande hade iver. Dessa gånger har det varit tufft och jag kan då upplevas som hård och krävande. Inser även att jag inte är den mest sympatiska typen på planeten och ibland har svårt att sätta mig in i andras livssituationer. Det kan jag jobba på.

Ett år var lämpligt som prövotid för mig. Nu vet jag hur jag vill gå vidare och vad jag är bra på och mindre bra på.  Jag har smakat på tanken att utbilda mig till behörig yrkeslärare inom formgivning och kirrade redan förra sommaren en del av pedagogiken som krävs. Kanske jag kan fortsätta i sommar. Jag har ärligt sagt ingen aning om var eller hur jag kommer att jobba efter min ledighet men jag har på känn att det ordnar sig. Vill definitivt fortsätta att undervisa på sätt eller annat.

Tack Axxell. Tack VNF. Alla lärare och studerande. Kanske vi ses igen. Lägger nu nyckelremmen i lådan och fötterna på bordet. Aaaah.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s