iStock_000014186302XXLarge

Den årliga Axxelldagen har gått av stapeln i Karis idag, vilket går ut på att introducera alla yrkesskolan Axxells olika utbildningslinjer för nionde klassare som skall välja fortsatt utbildning efter högstadiet. Jag var på plats och representerade hantverkarna, det vill säga Guldsmide och Textil. Grymt bra ide tycker jag! Har själv inget minne av att jag blev introducerad för olika utbildningar då vi skulle välja skola efter högstadiet!?

Blir aningen monotont att dra samma åtta minuters presentation för fyrttiotvå grupper, totalt cirka 500 elever, men det är det värt. Hade hjälp av bussiga studerande från både Guldsmide och Textil så dagen löpte smidigt även om min kollega var sjuk och jag var ensam lärare på plats vid vår programpunkt. Vårt huvudsakliga syfte med dagen var att informera ungdomarna att dessa linjer existerar, eftersom det är väldigt få som verkar känna till dem.

Kan därför passa på att kort marknadsföra de två artesan utbildningarna även här.

elinsss.com 18 sömadssalen elinsss.com 18 vävningstickningTextil artesan: består egentligen av fem olika delområden. Stickning, vävning, tygtryck, färgning och sömnad. Under utbildningen lär vi oss tekniker inom alla dessa områden. Sedan får man möjlighet att fördjupa sig i det man gillar bäst. Produkterna vi tillverkar varierar allt från mattor och prydnadaföremål, till kläder och beställningsarbeten.

elinsss.com 18 guldsmideGuldsmide: En utbildning som kräver en gnutta tålamod och fingerfärdighet, men resultatet/produkterna blir fantastiska! Oftast jobbar de studerande i silver, eftersom det är förmånligare än guld, men även andra material används i undervisning. Här lär man sig hela processen att planera, rita och skapa smycken – från början till slut. Notera även att denna linje är väldigt populär bland pojkar och könsfördelningen brukar vara väldigt jämn. Alltså inte en typiskt flick-utbildning.

Två väldigt praktiska utbildningar där man lär sig producera produkter från början till slut, och även marknadsföra sig själv och sitt material i form av exempelvis websidor, utställningar och snygga portfolion. Utbildningarna finns i Ekenäs i en gammal charmig byggnad som kallad Fågelsången, men utrymmena är stora och maskinutbudet likaså.

En formgivnings utbildning har jag själv redan i baggaget, men skulle vara otroligt skoj att studera guldsmide några år också. Men som ni vet har jag andra planer.. Men är du nyfiken på utbildningarna och vill veta mer är det bara att kontakta mig eller utbildningsarnavariga Anna-Stina Wahlström så snackar vi saken.

Ps. Vi erbjduer även vuxenstudier på plats (2 år) och så måningom även på distans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s