IMG_7490 (1024x766) IMG_7604 (1024x762)Bilder från oktober 2011 då jag gick Starta eget kurs och hade rödbrunt hår. Älskade både och.

Grunderna i företganade hade vi som tema på lektionerna på jobbet idag. Med de studerande alltså. Jag är långt ifrån proffs inom ämnet även om jag själv gick Axxells egen Starta eget företag kurs genast efter studierna för att få mer kött på benen. Mycket givande. Och jag tycker att baskunskaper inom företagandet borde ingå i studieplanen för alla som studerar praktiska yrken. Därför tog jag upp detta i undervisning för textil artesanstuderandena vid Axxell, även om det inte finns inskrivet i någon kursplan.

En felaktig uppfattning som många har är nämligen att det kostar väldigt mycket att grunda/driva företag. Denna myt vill jag döda. Såklart, har du tänkt livnära dig som egenföretagare på heltid så måste du dra in mycket pengar för att företaget skall rulla*. Du behöver lön, pensionsspara, betala skatt och moms, försäkringar, investeringskapital, hyror, resor… Allt detta ska dras in genom försäljning av produkter eller tjänster. Självfallet blir prisnivån då relativt hög och en timpeng på 15 euro är som en fis i rymden.

Om du däremot gör som ja, och driver företag (firma, enskild näringsidkare) på sidan om ett anställningsjobb, så är situationen en helt annan. Du behöver inga försäkringar (mina maskiner är investerade med privata pengar, innan jag startade företaget, så hemförsäkringen täcker). Du behöver inte spara in pension/föpl.avgift, det sköter arbetsgivaren (i mitt fall Axxell). Du behöver inte betala moms så länge omsättningen för företaget underskrider 8 500 €/år, och inte heller hyror om du jobbar hemifrån. Att driva företag för mig kostar så gott som ingenting. Det faktum att jag tjänar pengar som ”vanlig anställd” påverkar inte heller mitt företag. Jag lämnar in skattedeklaration för mitt företag och som privatperson, alltså dubbla blanketter – that´s it.

Ni får jättegärna rätta mig om jag har fel eller ge mer konkreta tips – är som sagt inget proffs inom ämnet – men i flera års tid har detta funkat för mig. Därför tycker jag inte man skall lägga för stor vikt i att starta eget. Det är inte svårt. Det är inte dyrt. Det är inte stort steg (så länge du har ett anställningsjobb på sidan om alltså). Avgiften för att registrera en firma i Finland kostar idag 110 €. Det görs genom att fylla i blankett Y3. Grattis. Du har en firma. Du får ett FO-nummer. Och kan bygga vidare därifrån. Kör hårt!

Några nyttiga webadresser om man vill starta eget:

www.startaeget.fi
www.skatt.fi
www.phl.fi
http://novago.fi/sv/

* Om du vill satsa stort genast och ansöka om företagarstöd skall du vänta med att registrera firman tills du ansökt om stödet. Efter att företaget är registrerat är det för sent att ansöka. Detta kräver dock att du kommer att jobba heltid med ditt företag och var därför aldrig aktuellt för mig.

2 reaktioner till “Företagandet

  1. Åh, så uppskattat med ett sånt här inlägg! Det är ju sådana här saker man inte har nån aning om om man själv inte har satt sig in i saken. Att registrera eget företag känns stort, dyrt och tidskrävande, men nu fick du iaf mig att tänka om! 🙂 mera sånt! ^^

    Gilla

    1. men vad bra! ´Innan jag själv startade företag upplevde jag samma sak som du, att det är jättekrångligt och dyrt. Men nu när det gått några år märker jag att så inte är fallet. Det beror såklart helt på hurudant företag man grundar, men en sido-business funkar hur bra som helst utan att det blir dyrt eller svårt. /Elin

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s