elinsss.com 149

Fantaaastiskt söndag morgon. Sådan där som man vaknar av sig själv – utan väckarklocka –  äter morgonmål i en timma och dricker äppeljuice ur vinglas, bara för att man kan. Njuter. Telefonen tjöt till mellan tuggorna och påminde mig om att det idag ordnas barnloppis här i stan, så jag tog mig en sväng förbi Dalgatan jag också.

Igen kom jag hem med en hel kasse full med kläder och böcker till lill-kidden. Och än en gång måste jag påpeka hur fint där är att loppis, speciellt med temat barn, har blivit så vanligt och accepterat. Att sätta kläderna i omlopp och inte helatiden köpa nytt. Har själv hittat så mycket fint på loppis att vi inte kommer att behöva köpa nytt knappt alls. Och ser ni på prislapparna så förstår ni att loppis lönar sig även ekonomiskt. Nu vet vi ju inte än huruvida vi få en flicka eller pojke, men egentligen påverkar det inte mina köp destumer.  Jag köper av alla färger. Trots det kan jag inte sluta förundras över en specifik färg som av någon anledning dominerar fullständigt bland loppisborden här i Karis – rosa.

Jag håller en kurs i Färglära vid Axxell just nu där  vi undersöker färgernas sammansättning, färgcirkeln, nyanser, men även färgernas symboliska, kulturella och känslomässiga betydelse. Det är sällan man reflekterar över detta, men färger väcker ofta någon form av känsla. Blått förknippas med trygghet och lugn. Gult med varning och fara. Grönt med natur och miljö. Vitt med oskuldsfullhet och renhet….  Visst, alla har sin personliga åsikter men det är inte av en slump som polisens uniformer är blå, trafikmärken röda och gula, brudklänningar vita och så vidare. Det roliga med färgen rosa är att den här i västvärlden till en början (innan 1940-talet) var en färg enkom för pojkar eftersom den innehåller rött. Blått uppfattades däremot som en känslig och prydlig färg och var  därför vanligare för flickor. Senare blev det tvärtom och idag  symboliserar rosa  främst kvinnlighet, ömhet, kärlek men även homosexualitet och kampen mot cancer.

Det är inte färgen i sig jag har problem med utan det faktum att många väljer att klä sina små nätta flickor i så gott som endast rosa. Med risk för att reta upp någon nu så kan jag erkänna att dessa rosa-bombade flick-borden på loppisarna får mig att må lite … illa. I dagens lägen när det pratas så mycket om könsneutralitet, jämlikhet och lika behandling av båda könen så frågar jag mig själv varför man vill placera sin nyfödda lilla tjej i ett så konkret fack. Rosa rosa rosa. Kanske lila. Och mer rosa. Visst, jag begriper ju att färgen förknippas med kvinnlighet, ömhet och kärlek. Fint så. Men varför skall det finna så mycket av den?  Vill man på något sätt visa omgivningen att ens älskade lilla baby är en flicka? Varför är det i så fall så viktigt? Eller tycker man helt enkelt att färgen rosa är så ohyggligt vacker att man inte vill klä sitt lilla flicke-barn i någon annan färg? Klär man då även sina pojkar i rosa? Om inte, varför? Berätta för mig. För jag förstår inte. Men ni som gärna klär era barn i mycket rosa har säkert egna funderingar kring det här?

Under tiden kan jag endast ifrågasätta mig själv. Varför tycker jag de rosa-bombade loppisborden är så fruktansvärda? Det är ju bara en FÄRG. Är det min uppfattning om rosa som är vrickad? Är det jag som ska sluta nojsa och inse att rosa är en självklarhet för flickor. Att det är förnuftigt att göra det enkelt för sin omgivning att avgöra vilket kön ens baby har. Kan min angst bero på att jag helt enkelt tycker rosa är den minst trevliga färgen av alla och själv aldrig använt rosa kläder?

Jag må ha min egen uppfattning om färgen rosa. Men ingen skillnad hur jag vänder och vrider på det så har jag svårt att acceptera ensidigheten som många väljer. Vad tycker ni?

elinsss.com 149aAllt annat än rosa…

10 reaktioner till “Färger

 1. Jag har något rosa plagg till Winston. Homosexuell elr ej det vet jag ej😝
  Jag tycker det är snyggt med rosa piké under en tröja elr en finshorta till kalas.
  Pappan i huset är inte av samma åsikt som jag❗️
  Men jag är lite allergisk för de där flickiga borden uppe på Sineaaria (gamla Karisma) 😂

  Gilla

  1. Låter vettigt tycker jag. Det är ju klart att det finns färger som är ”pojkigare” och andra som är ”flickigare” och så ska det få vara. Synd bara då vissa kör med så enformig färgskala på just flickor, medan pojkar få gå med alla möjliga färger. Fint att du trotsar pappa i husert och använder rosa på Winston 😉 Tycker jag man bra kan göra!

   Gilla

 2. Vår flicka använder alla färger, allt från blått och grönt till rosa och rött.
  På samma sätt som ni hakar upp er på ”flick” borden, så tycker jag att ”pojk” borden alltid ser lika tråkiga och dystra ut med sina mörka färger.. Mörkblått, svart, grått m.m.

  Gilla

  1. Så tycker jag det ska vara, alltså att flickor får och kan använda alla färger. Men jag håller inte riktigt med dig gällande pojk-borden på loppisarna. Tycker man kan hitta både rött och orange även på pojk-borden medans flickborden ofta är mycket enformigare. Nu gäller det här som sagt inte alla. Och jag inser att det finns färger som är mer ”flickiga” och mer ”pojkiga”. Det är hysterin kring rosa som jag inte förstår mig på…

   Gilla

 3. Hej Elin! Så roligt att läsa om loppis-tankar och färgval på kläder för barn. Jag tror bestämt jag gillade allt du skrev i det här inlägget! 🙂 I dagens läge finns det ju faktiskt kläder så att det räcker och blir över i butikerna. Det finns i alla färger, former, kvalitéer och prisklasser. Men allt detta hittar man ju faktiskt på loppisar också. Jag har som du fyndat på barnloppisar, väldigt fina kläder, enligt mig. Och just den där känslan att ha betalat för en kasse full med barnkläder för 20-30 € istället för att köpa ETT eller två nya plagg för den summan, den känslan mår man ganska bra av! 🙂
  Angående färgerna så blir man faktiskt lite trött på att en del väljer så ensidigt. Som sagt, det finns ju ett rikligt urval! Nå, kläder är ju till för att ge värme, så färgen spelar inte så stor roll, men jag har också svårt att förstå den där besattheten av att allt skall vara rosa.
  Tummen upp för dina loppisfynd!

  Gilla

  1. Jaa eller hur! Problemet med loppis är bara att jag nu kommer ha jätte svårt att köpa kläder från butik, då allt kommer att kännas så dyyyyyyrt hahah 😀

   Gilla

 4. Handlar oftast begagnat till dottern och då blir det just mycket rosa. Känns som det mest finns dyster mörkblå och rosa på loppis, fina plagg i andra kulörer nappar jag attans fort! Skulle aldrig falla mig in att köpa nytt i rosa, då bli det gult, ljusgrön, lila och persika och beige.

  Gilla

  1. Ja vad beror det egentligen på, att rosa och blått är vanligast på loppis medan resten av färgerna är svårare att få tag på? Konstigt, tycker jag. Gör själv lika som du och norpar år mig alla andra färger så långt det är möjligt. Hittills har det funkat bra! Och rosa KAN ju också vara fint. Själv får jag bara så obehag då ett bord är fullt med rosa att jag inte en klarar av att gå fram och titta hahha. Känslig jäkel. Kanske det går om 🙂

   Gilla

   1. Jag har en bekant som får av sin svärmor kläder till sitt barn. Allt är rosa rosa rosa!! Det kan ju vara så att den som säljer alla dessa hundratusenmiljoner rosa paltor har fått nog av allt rosa och lider av en rosasvärmor 😂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s