elinsss.com 146 (2) elinsss.com 146 (3) elinsss.com 146 (1)

GÄSP. Tröttma är ett faktum just nu. Men det är helt okay. Ligger nerbäddad på vardagsrumsgolvet hos mormor och morfar. Startade snortidigt mot Tekstiilipalvelu i morse. Hittade inte exakt det jag var ute efter – melerat linnetyg som Office Tee är gjord av verkar vara störtomöjligt att få tag på – men hade 60 meter tyg med mig hem i bakluckan, så visst plockade jag med mig en del intressant. Jag inspireras överlag otroligt mycket av tyger. Hur det formar sig, faller, skiftar ljus, rör sig… Tyger och material kickar igång arbetet och kreativiteten mycket mer än vad mode gör för mig.

Bland unga, nya designers är det ändå vanligt att man först skissar och planerar en modell på ett plagg och därefter letar fram ett passande tyg, vilket ofta kan vara sjukt svårt då man har exakta iden i huvudet. Jag jobbade själv länge på det viset. Nu har jag lärt mig att gå andra vägen. Först plocka ut ett snyggt tyg och sedan planera plagget efter tygets kvalitet och möjligheter. Då slipper man det där eviga letandet efter perfekt tyg till en viss modell. Men det här kräver ju ett fett lager. Man vet ju aldirg när och hurudan inspiration som infinner sig. Börjar ha en tjusig hög med tygrullar i studion.

Så varför ligger jag på ett vardagsrumsgolv i Kimito just nu? Jo, min fina mormor fyller 80 imorgon. Självklart skall det firas. Så vi är 13 pers från närmaste familjen som sover över hela helgen. Mys på hög nivå.

Tygrullarna får helt enkelt vänta.

es design 001 logo

2 reaktioner till “Materialinköp = inspiration

 1. Hejsan! Du som är en klädexpert, jag behöver nu hjälp och råd. Kan låta dumt men måste ändå fråga dig! Kläder, vanliga kläder som används dagligen. Ska de tvättas i 40 eller 60 grader? På facebook finns en grupp, sydänpyllyt (me and i kläder) kanske du är med i den..i alla fall, där pågår en stor diskussion om vad kläderna ska tvättas i. När mina barn var bebisar tvättade jag alla deras kläder i 60 grader, men nu tvättar jag i 40. Gör jag helt fel? Tackar för svar på förhand. 🙂

  Gilla

  1. Hejsan! Jag förstår exakt ditt problem. Sanningen är den, att producenterna inte vill att vi konsumenter skall ha någon möjlighet att klaga. För att minimera risken för klagomål sätter de därför en lägre tvätt temperatur än nödvändigt. Lite som ”för säkerhets skull”. Det vettigaste är därför att kolla vad plagget är gjort av och lära sig mer om detta material, huruvida det tål värme bra eller inte. (Samma sak gäller strykning). På många bomullsplagg rekommenderas 40 grader tvätt, vilket ibland inte gör plaggen helt rena. Då försöker man lösa problemet genom att ösa på mer tvättmedel, vilket inte är bra (dåligt för miljö, kan framkalla allergier).

   Å andra sidan har våra tvättmedel blivit så effektiva i dagens läge att det inte behövs så varma temperaturer för att få kläderna rena. En lägre tvätt temperatur kräver mindre energi, vilket i sin tur är billigare och bättre för miljön. Men bakterier har även en tendens att överleva i 40 grader tvätt, vilket inte är bra. Speciellt i sängkläder är det viktig att alla bakterier dör!

   Inte så lätt med andra ord. Men personligen skulle jag rekommendera en högre tvätt temperatur(så hög som nödvändigt, eller så hög som det material tål) och mindre tvättmedel. Kemikalier är ju det sista vi vill ha i barnens kläder, bakterier likaså. Vad jag dessutom själv ofta använder är snabbtvätt. För mig (utan barn) som inte har fläckar på kläderna är det helt onödigt att maskinen surrar på i två tre timmar. 40 minuters snabbtvätt i 60 grader med endast lite medel räcker ofta!

   Så om du upplever att dina kläder blir rena i endast 40 grader – kör med det. Men kompensera inte med tvättmedel och tänk på att bakterier kan överleva låg temperatur.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s