IMG_9822 (800x533)Dag två av vuxenpedagogik avklarad och idéerna fortsätter att spruta. Vi diskuterar mycket i grupp och alla delar med sig av sina åsikter och erfarenheter, men jag försöker konstant tänka på hur jag som artesanlärare kan tillämpa mina nya kunskap inom vuxenpedagogik till min undervisning. Har sådär åtta sidor proppat med konkreta idéer redan. För visst kan man ju på egen hand sätta sig ner och fundera vad man gör bra i ditt arbete och vad som kan förbättras… I cirka tre minuter. Sen intresserar kylskåpet eller tv:n eller något annat mer. Det är sällan man tar sig tiden att reflektera över sitt eget arbetande i två hela dagar. Och tro mig – det påverkar en väldigt väldigt mycket.

Det som chockerat mig mest är det som jag nämnde tidigare – hur liten den av läraryrket som egentligen handlar om kunskap. Desto mer handlar det om struktur, metoder, självkänsla, intresse och förmågan att föra vidare kunskap och motivera och märka andra.

Vuxenpedagogik handlar egentligen om att lära andra vuxna att lära sig själva. Detta betyder att man som lärare bör känna till de studerandes bakgrund och förutsättningar, vad de har med sig i ”bagaget”, för att kunna bygga upp en kurs som lämpar sig för just den gruppen. Nu är det ju inte alltid möjligt att bekanta sig med gruppen på förhand, så då gäller det istället att ha så mycket kursmaterial förberett att man kan vinkla innehållet under kursens gång och märka vad som inspirerar och intresserar eleverna. Lätt? Nej. Värt mödan? Ja.
Skulle ta mig tre dygn att skriva nere alla tankar här. Dessa ovan var endast ett par exempel. Men kan summera det hela med att introduktionskursen var över förväntningarna. De närmaste veckorna skall jag skriva kursuppgifter, och redan imorgon kör vi igång med del två – vuxenutbildning, dess former och organisationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s