elinsss.com 105 pedagogikGlaaaaaada vi till skolan gååå, glatt vi le och sjuuuungaaaaaa….

Nåja hörrni, de första kurserna i vuxenpedagogik drog igång idag, vilket betyder att jag packar skolväskan (hah) och tillbringar hela veckan vid skolbänken i Hangö.  JESTAS så behagligt det känns att lära sig något konkret tillsammans med andra vuxna människor som frivilligt är på plats. Det osade motivation och energi i klassrummet och jag fick sisådär femton aha-upplevelser under dagen.

Ja och pennan gick het för min del, vilket främst har att göra med min dåliga koncentrationsförmåga. EN sekunds frånvaro och mina tankar vandrar iväg till lärarens läppstiftsfärg, vad jag skall äta till middag, gårdagens film eller nåt annat trams. Ingen skillnad hur intressant ämnet är. Genom att anteckna håller jag mig närvarande under föreläsningen, samtidigt som informationen präntas in i skallen på mig. Two in one, så jag må framstå som en överambitiös torrboll om det är det som krävs. ”Bara” trettio sidor material att skriva som kursuppgift då. HAHA. Jestas. Det blir nog bra dethär.

Så varför studera vuxenpedagogik? Nåh, det är alltid bra att lära sig nya saker, vare sig det handlar om att baka mockarutor, foga stengolv eller rädda liv. Mitt mål med dessa kurser är helt enkelt att kunna sköta mitt jobb som lärare bättre. Jag är en obotlig perfektionist och nu – då jag inser hur liten del av läraryrket som egentligen handlare om kunskap och hu mycket det handlar om människokännedom, närvaro, konsten att lära andra samt goda nerver och mycket energi – så fattar jag ju att det är omöjligt för mig att vara en duktig lärare om jag inte vet ett skvatt om pedagogik. Skönt att jag har möjlighet att göra något åt saken. Valet föll sedan på vuxenpedagogik (och inte allmänpedagogik) eftersom nästan hälften av mina elever är äldre än vad jag är, då Axxell även erbjuder vuxenstudier.

Min långsiktiga plan är sedan att läsa vidare till behörig yrkeslärare inom min bransch. Då är dessa 25 studiepoäng inom pedagogik en av byggstenarna. Bara 60 studiepoäng utöver dessa så har jag behörighet. Halleluja! Hur man i praktiken går vidare för att bli yrkeslärare ska jag berätta mer om imorgon. För visst finns det alternativ.

Men nu, huvudet på dynan. Det tar på krafterna att studera.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s