elinsss.com 60 stylingBilder från google

Tio timmars stylingkurs för fotograferna vid VNF avklarad.  Visst kan jag en del om ämnet så jag tackade ja till kursen utan att ens reflektera över det hela. Men då jag satte mig ner för att planera kursmaterialet insåg jag att lära ut styling på fjutiga tio timmar i en datasal är inte det lättaste. För fotografer dessutom, som kanske inte är desto vidare intresserade av mode. Visst finns det en del knep att ta till men styling handlar mycket om att träna ögat. Vad funkar. Vad funkar inte. Och varför. Så istället för att mala på om färger och mönster och vad som passar med vad så tänkte jag lite annorlunda. Snackade istället kort om effekter (färger, mönster, silhuetter, kontraster, rekvisita, oväntade detaljer…) och styling på basen av beställare (kund), fotograf (stylist) och målgrupp (åskådare)  – ur fotografens perspektiv såklart.  Alltså hur stylingen föds ganska långt av sig själv då beställaren och målgruppen är spikad. För ja, det funkar. Tror paketet blev … vettigt?

Det lustiga är att modelinjen vid VNF  inte har någon egen kurs inom styling. Inte heller artesanerna vid Axxell. Och under mina FYRA ÅR av formgivningsstudier vid Novia hade vi inte heller en endaste en kurs inom ämnet. Tydligen ska man studera fotografering för att lära sig något konkret om styling. Gälet.

 

2 reaktioner till “Styling

 1. Alltså jag blir lite ledsen när jag följer med din blogg. Jag har själv både gått textilartesanlinjen på Axxell OCH fotograf på VNF… På Axxell fick vi 0% inspiration till att tänka själv o helst skulle vi alla laga stora vida tunikor av linne. Vi kämpade alla oss igenom tre år av ettor i betyg om man ville tänka själv, för att sen bli färdiga o skippa allt annat textil än att sy gardiner. Nu följer jag med o läser om dina kurser som du håller o det låter så mycket mer spännande än vad vi fick göra! Har helt tappat inspisen för kläder och att sy egna redan I SKOLAN.

  Gick som sagt också foto på VNF o det håller jag nog på med ännu – men din stylingkurs hade varit jätterolig!

  Gilla

  1. Din kommentar gör mig både lessen och glad att läsa. Tråkigt att du upplever studierna som du gjorda. Jag förstår vad du menar. Att ändra på kursernas innehåll och läroplaner är svårt, speciellt vid en skola (Axxell) som funnits länge. Jag misstänker att det ofta blir så att man gör ”så som man alltid gjort” istället för att utveckla undervisningen och varva traditionellt hantverk med moderna metoder. För mig betyder inte hantverk varken linnetyger eller vävning. Ska jag vara ärlig intresserar inte någondera mig – överhuvudtaget. Hantverk har så många spännande områden. Fotografering likaså.

   Det som verkligen gläder mig är att du tycker mina kurser verkar spännande (TACK!). När jag erbjöds detta lärarvikariat så tackade jag inte bara ja till att hålla i trådarna för några kurser. Jag lovade även mig själv att göra mitt yttersta för att de studerande verkligen ska lära sig något och inspireras av sin skola och undervisning, av varandra och sig själva. För jag vet hur det känns att sitta på en sjukt tråkigt lektion och bara glo i väggen. Alla gånger lyckas det inte så bra (dräktihistora ÄR bara inte så spännande alla gånger) men jag försöker. Och jag hoppas alla andra lärare också försöker, trots att de kanske jobbat fem, tio eller femton år längre som lärare än jag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s