elinsss.com 57c läderDrog på senaste klädfyndet från Canny redan idag – viskos  t-shirten med framstycke av syntetläder. Som att gå omkring med permanent hakulapp höhhö. Är lite besatt av läder i alla former. Helst äkta. Inget kan jämföras med den härliga lukten och känslan av äkta läder. Ett levande material som andas, formas efter kroppen, är grymt slitstarkt och åldras vackert. Dessutom lätt att rengöra. Skor och väskor ska definitivt vara i äkta läder om ni frågar mig.

Syntetläder då? Även kallat fuskskinn, konstläder, PU-läder, skinnimitation. Nåh, det är ju inte äkta vara men har använts ända sedan 1800-talet. I dagens läge har teknikerna att framställa konstläder utvecklats så huisigt mycket att många versioner av konstläder faktiskt är riktigt bra. Ett exempel är denna  t-skjorta som har en vacker, lite ”ådrig” yta och inte känns klibbig eller plastig, vilket vissa konstläder kan göra (undvik!). Billigare än äkta vara också och behöver inte skötas med fett. Däremot andas inte konstläder på samma sätt, men som infällda delar i plagg funkar det bra, som i det här fallet då bakstycket är av viskos (regenatfiber) och jag känner mig därför inte inplastad. Och så har vi ju dethär med moral. Pälsen ifrågasätts konstant. Men läder då? Är det okay att använda äkta läder? Om ni frågar mig så svara jag ja – äter vi djuren så är det vettigt att utnyttja huden också.

Vad gäller fuskläder så accepterar jag det som infällda delar i plagg. I övrigt är äkta läder det hållbarare och därmed även det mer ekologiska och ekonomiska materialet i min vardag.

En reaktion till “Läder i flera former

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s