Jag nämnde tidigare, i inlägget Att bevara färgen i svarta plagg, att man ska tvätta kläderna enligt färg för att de ska hållas snygga och fräscha längre. Vitt – svart – blandfärg kör jag själv i olika tvättomgångar. Som följdfråga till detta inlägg var det Sara som undrade hur man gör då plagget är både svart och vitt? Till vilken färg skall detta plagg sorteras?

Svaret kan vara invecklat (beror på vad materialet är gjort av, vilken färg som är dominant/kraftig, vilken färg som eventuellt färgar av sig lättare…) men för att göra svaret enkelt så säger jag tvättservetter! Dessa, som jag skrivit om tidigare, suger upp överflödigt pigment i maskinen och du undviker på så sätt att andra kläder eller delar av plagg drar till sig fel färg. Fungerar riktigt bra! Använder dem själv väldigt ofta, speciellt då jag tvättar nya kläder/textiler som är fullproppade med färgpigment.

Finns att köpa bland annat i Axel Lindström/Karis (på sminksidan, underligt nog). 

img_7498

 

Vill man gå den mer invecklade vägen, utan tvättservetter, så har jag några tips angående tvättsortering:

  • Sortera enligt den dominanta färgen. Det vill säga den färg som är kraftigare eller finns mer av.
  • Sortera enligt mängden färgpigment. Rött och är exempelvis en onaturlig fiberfärg och röda plagg innehåller därmed mycket pigment. Likaså svart och mörkblått. Beige är däremot en naturlig fiberfärg, alltså kan ett beige plagg vara helt ofärgade. Vitt i sin tur är en blekt fiber, alltså helt ofärgad. Beige och vitt färgar därför inte av sig på andra plagg utan riskerar  bara att bli missfärgade. En vit blus med gula detaljer kan alltså resultera i gula fläckar på det vita – men aldrig tvärtom.
  • Naturfiber släpper vanligtvis mer färg än konstfiber. På samma sätt tar naturfiber ofta åt sig färg lättare än konstfiber. Har du alltså en blus i vit bomull med gröna polyester detaljer skulle jag sortera den med vitt.

Att sånt. Och ibland skiter det på sig ändå.

än

2 reaktioner till “Tvättservetter – minskar risken för missfärgade kläder

  1. Tack så mycket för ditt svar! Jag känner mig klokare. Och det känns som att tvättservetter kanske skulle vara något att satsa på! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s