I samband med ”shoppa kritiskt – checklistan” fick jag en fråga gällande svarta byxor, och hur man ska bete sig för att svarta jeans skall hålla färgen även efter många tvättar. Och som följdfråga – spelar det någon roll vilket märke byxorna kommer ifrån?

Jag äger själv som sagt pinsamt många par svarta byxor och en hel del av dem har flera år på nacken. Nedan några tips hur man kan bevara färgen i svarta plagg överlag:

elinsss.com 401. Dålig färgning. Fibern är inte genomträngd med pigment.
2. Bra färgning. Hela fibern är genomträng med färgpigment.

 • Kolla hur djupt fibrerna är färgade innan köp. Vänd plagget avigt redan i butiken och kontrollera fibrerna. Är avigsidan på plagget mycket ljusare? I så fall betyder det att plagget endast är färgat på rätsidan (yttre sidan) och färgen på så sätt inte trängt igenom hela fibern (bild 1 ovan). Då är sannolikheten stor att färgen släpper fortare och plagget ser slitet ut. Gäller i synnerhet svarta jeans! Är plagget däremot svart eller mörkt även på avigsidan så är fibern troligen helt och hållet genomträng av färgpigment och tål mer slitage och tvätt (bild 2 ovan).
 • Sortera tvätten enligt färg. Tvätta svarta kläder i en skild tvättomgång. Om något av plaggen släpper svart färgpigment kan ett annat plagg suga pigmentet åt sig och på så sätt ”färgar kläderna varandra” i tvättmaskinen.

elinsss.com 41

 • Använd tvättmedel ämnat för svarta kläder. Detta påverkar mycket, även om man inte tror det. Använder själv OMO Black velvet. Funkar fint.
 • Stryk plaggen efter tvätt så att fibrerna lägger sig. Plagget blir starkare och nöts inte lika lätt och stöter bort smuts vilket i sin tur leder till färre tvättar.
 • Färga plaggen. Har plagget ändå släppt färg och ser slitet ut kan man enkelt färga om det. Finns ju egentligen bara en nyans av svart och därför är det enkelt att färga (andra färger kan lätt bli flammiga). Jag rekommenderar att färga förhand och inte i maskin, eftersom svarta pigment lätt kan fastna i maskinen och förstöra kommande tvätt. Dylon färger finns att köpa i t.ex Axel Lindström/Karis för en billig slant. Detta förutsätter dock att plagget är av naturmaterial.

Och visst, vissa byxor kan släppa färg lättare än andra. Det kan bero på hurudan färg fabriken använt. Vad för sorts tyg plagget är gjort av eller om färgen fixerats fel. Svårt att veta exakt innan man provat, men i det stora hela spelar märket enligt mig inte någon roll. Att följa punkterna ovan har funkat för mig.

Har ni några tips hur man bevara färgen i svarta plagg? Dela med er!

22 reaktioner till “Att bevara färgen i svarta plagg

 1. Jag har hört (men aldrig testat själv) att det ska hjälpa att ha plaggen i blöt i vatten med en viss andel ättika i, därefter tvätt som vanligt. Hur länge och hur starkt ättiksvattnet ska vara vet jag inte, men jag antar att det går att googla – men det ska tydligen också funka med plagg man färgat/färgat om själv.

  Gilla

 2. Tvättar du enbart helsvarta plagg då? Eller går det bra med svarta tröjor med tryck på också? Är lite sugen på att pröva det där tvättmedlet för svarta kläder.

  Gilla

 3. Tvätta så sällan som möjligt, då håller färgen längre! Byxor behöver inte tvättas efter en eller två gångers användning, och om de t.ex. bara har fått en liten fläck kan man torka bort den med en våt trasa.

  Gilla

  1. du har så rätt. Ofta tävvtar folk kläder helt galet mycket då det skulle räcka med att vädra. MEN (det finns alltid ett men;) i dagens läge så vet jag att många (speciellt kvinnor, inklussive jag) tvättar byxorna främst för att de ska återfå formen igen, alltså dra ihop sig och bli tighta, trots att de inte är smutsiga. Inte så ekologiskt eller elonomiskt tyvärr… :/

   Gilla

 4. En fråga som kanske inte är helt relaterad. Men om ett plagg är både vitt och svart. Har till exempel en topp som är hälften vit och hälften svart. Får alltid lite ångest att sätta den med svart för jag är rädd att det vita ska bli mörkare. Hur rekommenderar du att man tvättar plagg som har två jätteolika färger?

  Gilla

  1. åååh, då rekommenderar jag tvättlappar! De suger upp pigment som kan rulla runt i maskinen, och minimerar risken att plagg ska bli misswfärgade. Ska berätta mer om dem i ett skillt inlägg!

   Gilla

   1. Ja tänkte precis skriva en kommentar och fråga om vad de hette de där lapparna som suger åt sig färg. Kommer ihåg att du har berättat om den i ett inlägg för länge sen, men kommer inte ihåg mera varifrån du sa att man kan köpa dem. Men då väntar jag tills du berättar om dem.

    Gilla

    1. Haha ja men då ska jag dela med mig genast. De heter Color cather och finns att köpa i Axel Lindström/karis (på smink sidan, underligt nog). Säkert kan man hitta dem på nätet också, eller något störra varuhus som prisma eller anttila.
     Här har jag skrivit om dem tidigare: http://elinsss.wordpress.com/2012/03/12/colour-catcher/

     Gilla

    2. Varför skulle just tvättlappen suga upp färgen och tex inte den t shirt som ligger närmast det plagg som släpper färg ?

     Gilla

    3. T-shirten bredvid är redan färgad och då mer sannolikt ”mättad” på färg. Tvättlappen däremot är ”tom” på färgpigment och suger på så sätt lätt åt sig. Dessutom är tvättlappen behandlat med något medel som suger åt sig färgpigmenten extra effektivt. /Elin

     Gilla

 5. I vår tvättmaskin går det bra att färga med svart Dylon-färg. Ingen färg har blivit kvar i maskinen. Det hänger antagligen på vilken typ av tvättmaskin man har.

  Gilla

  1. jaa det har du rätt i! Jag vågade själv prova i min gamla tvättmaskin och det gick bra, däremot funkade det inte lika smidigt då min kompis försökte. Gummin vid maskinens lucka sög åt sig färg och det tog en evighet innan all pigment var borta.. hon var inte glad haha! Så man ska fundera en extra gång innan man provar 🙂

   Gilla

 6. Hej! Efter att jag tvättat min svarta tröja i viskos upptäckte jag 2 gulnade fläckar. Jag misstänker att jag råkat få grönsåpa just där. Är det möjligt att färga med svart textilfärg bara på det området – dvs inte hela plagget. Plagget är i princip nyköpt. Mvh, Jenni

  Gilla

  1. Hmm… Svårt det där. Att endast färga små ställen kan vara svårt, för att inte tala om dyrt. Jag skulle kanske rekommendera att du färgar om en hel maskin med avart. Kanske du har andra plagg som behöver fräschas upp? Då kan du såklart lägga lite extra färg på fläckarna, men risken är att resultatet blir ojämnt om man endast färgar fläckarna (det finns så himla många nyanser av svart!) Är fläckarna små kan man även prova rita på med svart textiltusch. Betydligt enklare och billigare. Kom dock ihåg att fixera (stryka) så att färgen sedan inte lossnar. Hoppas det löser sig…

   Gilla

 7. Hej!
  Vart kan man hitta OMO till Black velvet? Jag brukar tvätta mina svarta kläder med (Via) med ändå detta blir lite vita på färgen. Kan jag får tips tack.

  Gilla

  1. Hejsan! Omo black velvet köper jag i vår vanliga matbutik (K-Market). Kolla där! Svårare är det att hitta tvättmedel för vit tvätt tycker jag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s