IMG_9873 (800x533)Ja, jag vågar påstå att jag är en relativt kritisk shoppare. Mina shopping-vanor har ändrat drastiskt de senaste åren och jag köper nu med mycket mer omtanke. Detta betyder inte att jag handlar endast Chanel eller Louboutins (I wish, har inte råd) eller finaste kashmir. Och visst gör jag även köp-missar ibland. Men trots att man handlar i förmånligare butiker betyder det inte att man måste kasta ut alla kriterier genom butiksdörren. Det kräver endast att man har tålamod i sitt shoppande och orkar leta efter rätt produkt. Här är min personliga check-lista som jag går igenom innan köp av både kläder, skor och väskor.

 •  Är produkten snygg? Ja, detta kan låta som en självklarhet att man väljer produkter efter utseende, men då det är rea i butikerna har vi en tendens att gå bananas och köpa sådan som vi inte ens tycker är så himla fint. Själv ä-hääälskar jag rea-fynd. Men en billig prislapp gör inte produkten snyggare. Kom även ihåg att ett plagg som är snor-snyggt på din kompis kanske inte passar dig. Lita på din egen smak och stil.
 • Är materialet okay? Kolla tvättlappen. Hundra procent syntetmaterial? Skippa. Blandningar – lysande! Äkta läder – super.
 • Är kvaliteten okay? Granska sömmar, slitsar, knappar, tryck, nitar… Ser plagget välgjort ut? Är det hål eller fläckar någonstans? Solblekt? Som kund har man många rättigheter, men konsumentskyddslagen säger även att du som kund är ansvarig att granska produkten innan köp.
 • Hur tvättar och sköter jag denna produkt? Kolla igen tvättlappen. Handvätt? Har du nerver till sånt? Eller en tvättmaskin hemma med rätt program? Är skorna eller väskan av äkta läder? Om inte, hur ska du sköta dem? Överväg och ta ett beslut. Köp även hem rätt produkter för skötsel (rätt fett för läderskor, rätt tvättpulver för kläder, tvättpåse…) och fråga expediten om du är osäker. De borde kunna sånt.
 • Är passformen bra på min kropp? Var kritisk då du provar plagg och skor. Stramar det någonstans? Ser det konstigt ut från någon vinkel? Blir knappast bättre då du kommer hem. Ett undantag är läderskor som formar sig efter foten vid användning, likaså elastiska byxor. Och ännu viktigare – känner du dig bekväm? Rör på dig i provrummet! Armarna upp, sitta ner, böja knäna. Tänkt extra noga då du köper högklackat. Fel sorts klackar kan förstöra en hel fest.
 • Användning? En punkt som ofta glöms bort. Det vill säga – när har du användning för denna produkt? Passar den in i din livsstil? Där du bor? Har du redan nåt liknande hemma? Det är ju ingen ide att köpa tretton coctailklänningar om man jobbar på dagis och går på fest två gånger om året – ingen skillnad hur vackra dedär klänningarna är.
 • Lämpligt pris? Ja, priset ska ligga i förhållande till alla ovanstående punkter. Känns priset dyrt är plagget antagligen inte tillräcklig fint eller passande för dig. Älskar du en produkt och kvaliteten är bra så är du ofta villig att betala en större slant för produkten.

Såhär tänker jag nu. Då jag var yngre ringde jag alltid min mamma och berätta om plagget innan jag köpte det, som om jag behövde ett ”ok” tecken från henne även om det var mina pengar och mamma inte var på plats. Detta höll i sig tills jag blev myndig haha.  Har ni några storslagna knep? Berätta! Jag är nyfiken hur andra gör.

… och så kan jag tillägga att man får ha sina svagheter. Min svaghet är svarta byxor. I otaliga former och material. Äger sisådär 14 par. Vissa ser identiska ut. Men jag älskar mina svarta byxor och går med dem allihop.

Amen.

22 reaktioner till “Shoppa kritiskt

 1. Elin, jag tycker väldigt väldigt mycket om din ”nya” serie! Nickar instämmande här åt kvalitetskontroller och noggrannhet vid shopping. Jag brukar tänka att jag måste älska plagget/skorna/väskan redan vid första anblicken för att köpa den. Känner jag ens lite tvekan om något (material, användning, modell…) så lämnar jag den i butiken.

  Gilla

 2. En fallgrop jag brukar akta mig för är att förblindas av ett fint märke. Gäller speciellt vid rea då man skulle ha möjlighet att köpa kläder som annors är för dyra. Jag brukar försöka tänka på om jag verkligen tycker att toppen från Hunkydory för 90 euro sku vara lika lockande om den var från H&M för 25, eller vill jag egentligen bara köpa märket och inte plagget i sig.

  Gilla

 3. Gillar starkt din nya kategori. Själv är jag noga med att i affären tänka igenom vad jag har hemma och skapar outfits i huvudet där det nya plagget ingår. Har jag plagg hemma som passar med det nya plagget? Hur många olika outfits får jag ihop? Kommer jag att använda plagget flera säsonger? osv. Ingen nytta att köpa något som inte gifter sig med den egna garderoben.
  Håller absolut med punkten ”användning”. Skulle verkligen vilja promenera runt i höga klackar varje dag, men med en hund som ska rastas, en barnvagn som ska skuffas och en boningsort som stavas ”landsbygd i Österbotten” så är det inte riktigt hållbart. Tyvärr.

  Gilla

 4. Hej! Har länge sökt efter ett par bra svarta jeans, som håller färgen längre än 1-3 tvättar. Har prövat på dyrare märken och billigare märken, men de är alltid och tappar färgen. Brukar tvätta dem efter vad det står på ”tvättlappen”, men de vill ändå tappa färgen och se gamla och slitna ut efter endast få tvättar..

  Har du några tips eller är det bara att fråga i butiken om de kommer hålla färgen..?

  Tack på förhand!

  Gilla

  1. Hmmm… jag undrar vad du använder för tvättmedel då du tvättar dessa byxor? Och tillsammasn med hurudana lpagg tvättar du byxorna. Kan ha med det att göra. Ska skriva ett inägg om det ASAP!

   Gilla

 5. Hej! Vilka märken gör bra svarta byxor tycker du? Ett favvoplagg för mig med, men tycker det är svårt att hitta snygg passform och bra kvalitet.

  Gilla

 6. Bra sammanfattat! Själv har jag blivit mer kritisk de senaste åren, eller oftast slutar det med att jag står och förhandlar med mig själv om jag faktiskt behöver plagget i fråga. För det mesta så slutar det med att plagget lämnar att hänga kvar i affären. Undantagsvis loppis då, där brukar jag gå bananas bland 1-3 euros plaggen, mest tröjor/linnen/skjortor då..

  Gilla

 7. TACK för responsen. Bra tillägg! Ska ta upp dem i ett skillt inlägg 🙂

  Gilla

 8. Ännu en grej som man skulle kunna lägga till i listan är etiska frågor. Hellre vill man ju stöda ett företag som tillverkar sina kläder under så goda/rättvisa/etiska förhållanden som möjligt, än ett företag som man vet att inte har rent mjöl i påsen. På samma sätt känns det ofta bättre att stöda ett mindre, eventuellt inhemskt företag än en av de stora kedjorna. Problemet med de etiska frågorna är dock att det är så svårt för den enskilda konsumenten att vara säker på hur produktionsförloppet egentligen har gått till.

  Gilla

  1. Super! Du har så rätt. Och som du säger är det så svårt som konsument att veta, och tyvärr brukar expediterna i butiken inte ha någon aning. Så detta har tyvärr fallit bort för mig, men borde definitivt vara i tankarna då man shoppar! Ska tillägga det.

   Gilla

 9. Har samma problem som kommentaren ovan, svarta jeans som tappar färgen efter 2-3 tvättar. Följer tvättråden och använder helt vanligt omo tvättpulver. Har provat olika märken men samma problem med alla. Varför? Är det bara dålig kvalitet?

  Gilla

 10. Om jag tänker ”jag kan ha det här till ALLT”, så får det oftast komma med hem. Alltså jag föreställer mig vad jag skulle ha plagget med och vilka outfits som skulle gå att kombinera. Om jag kommer på många så får det komma med hem. Det absolut säkraste tecknet för ett lyckat inköp är om jag är så ivrig att jag vill byta om till det genast jag kommer hem eller följande dag!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s