Min nya kategori ”Klädvård och kvalitet” fick lysande respons och ämnet har överlag varit mycket på tapeten senaste veckan. FANTASTISKT säger jag. Men dethär med kvalitet  kan vara knepigt och handlar ju om så mycket mer än bara material. Men ett första steg för att  göra det mindre knepigt är att sammanställa vad de olika materialen egentligen har för egenskaper. Sedan gå vidare till andra detaljer man ska lägga märke till. Jag har gjort dethär förr i några inlägg, men vi tar det igen. Allt på ett och samma ställe. I en och samma kategori. Nedan har jag sammanställt ett schema över de vanligaste materialen i kläder som används i dagen läge. Här ser man även uppdelningen mellan naturfibrer och konstfibrer, termer som jag ständigt kommer att återkomma till. Studera. Läs. Memorera. Och använd tabellen då ni går och shoppar.

(Handelbenämningarna på vissa fibrer är satta inom parentes)
elinsss.com FIBERKARTA

*Klicka* för större bild

Naturmaterial skapas av fibrer från växter, djur eller marken. Dessa fibrer plockas och spinns/tvinnas  ihop till tråd/garn som sedan vävs till tyg. Har många goda egenskaper. Konstmaterial i sin tur är kemiskt tillverkade och en nyare uppfinning. Har många goda egenskaper men även många negativa. Dessa delas in i regenatfibrer och syntetfibrer.

  1. I schemat ovan har jag märkt regenatfibrerena med blått, eftersom dessa fibrer tillverkas av naturmaterial (cellulosa), men tillverkningsprocessen är kemisk. Alltså istället för att sprinna/tvinna och väva fibrerna så smälter och kokar man ihop fibrerna.
  2. Syntetfibernar tillverkningprocess är även den kemisk, men där är även byggnadsmaterialet konstgjord, ofta någon form av olja. Syntetfiber är tvärtemot naturfibrer och regenatfibrerna alltså inte uppbyggda på naturliga fibrer.

4 reaktioner till “Naturfiber – konstfiber

  1. Tack Elin! 🙂 Jag har tänkt en del på dina inlägg om just det här med klädvård och kvalitet.. Skulle ju vara utmärkt att sammanställa någon form av lista på var man hittar bra kvalitet av olika klädesplagg, men ändå till ett ok pris.. Vet ju att du länge varit på jakt efter en bra t-shirt t.ex. vad säger du? Vi kan ju hjälpas åt alla som läser din blogg..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s