IMG_8935 (1024x683)Modeteckning var det ja. Drog i morse några intensiva timmar teckning för förstaklassarna vid Axxell. Som kläddesigner behövs egentligen två olika sorters skisser. Idéskisser som är till för att beskriva plaggets passform, stämning, stil och kanske även färg och målgrupp. Kan vara överdriven och kreativ eller enkel i blyerts. Personlig. Den andra skissen som är minst lika viktig är sedan arbetsskissen, även kallad produktionsskiss. Här ska alla detaljer framgå så som sömar, fickor och skärningar.. Denna skiss som ofta görs på dator ska även motsvara verkligheten så långs som möjligt och kräver därför egentligen ingen konstnärlig kreativitet, däremot teknisk sådan.

Jag kan medge att jag aldrig varit så jäkla heijsan med pennan. Inget profs på att skissa eller rita. Tyvärr. Önskar jag hade den talangen och jag rev mig i håret och lipade på golvet (nånäh) många år i skolan då jag inte fick till dedär tjusiga modeteckningarna som många andra verkade klotta ihop på bara någon minut. Det tog många år innan jag insåg att jag istället bär den tekniska kreativiteten och inte nödvändigtvis behöver var någon Picasso. Jag klarar istället av att konstruera ett plagg som går att förverkliga och vet hur delarna hänger ihop. Sedan har jag utvecklat mitt eget sätt att skissa idéskisser. Blir ju inte så himla snofsiga alla gånger, men huvudsaken är ju att man begriper vad det är fråga om.

Man behöver inte bemästra alla områden till hundra procent. Livet blir mycket lättare om man kommer ihåg det.

4 reaktioner till “Kreativ med pennan

  1. Skulle vilja se en ”tjusig” modeteckning ifall det här inte är en sådan. För en vanlig dödlig ser det här hur proffsigt ut som helst!

    Gilla

  2. Tack ska ni ha! I nuläget får jag till helt okay skisser, men jeeeeestas vad mycket jag har övat haha. Mina skisser såg ut som förvridna streckgubbar i början 😄 så det är väl tur att de blivit bättre under åren..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s