elinsss.com jan14 08Musselsöm (rundad fåll). Vik tyget två gånger, väldigt smalt. Sy med stygnlängd 3 och sicksack bredd 3, över hela vikningen. Sicksacken drar ihop kanten och resultatet blir en tunn men hållbar fåll som ser rund ut.

Sydde sisådär 12 meter klänningsfåll i helgen. Morjens. Men nu är det klart. Tog emot en långklänning som skulle förkortas, i tre lager, med två lager tunn organza. Tunna tyger brukar jag själv fålla med hjälp av rullfållen på min overlock maskin. Snabbt och smidigt. Men äger man ingen overlock går det även fint att kanta med en såkallad musselsöm på vanlig symaskin- vilket jag gjort i dethär fallet – med standard pressarfot. Har man en pressarfot som viker kanten färdigt (Fållvikare 2 mm) går det dessutom ännu smidigare. Bör skaffa en.
Vill man att kanten knårra sig sådär tjusigt är det bara att fälla in ett plastsnöre  i sömen (liknar tjock fiskjeline) vilket jag gjort i dethär fallet. Blir så nätt så.

Dethär är ett exempel på mindre beställningsjobb som jag kan ta emot även nu under våren. Två klänningar till på kommande denna vecka som skall förkortas. Det nalkas ju gamlans dans serrni.

2 reaktioner till “Musselsöm och mindre beställningsarbeten

 1. Hej!
  Får jag fråga dig?
  Jag skulle vilja sy upp en plisserad kjol i chiffong. Skulle det gå med en musselsöm då?
  Är lite orolig över att förstöra kjolen.

  Tusen tack för svar!

  Gilla

  1. Hejsan
   Ja det tror jag skulle fungera. Lite pilligt, men resultatet blir fint. De flesta schiffongtyger är polyester vilket är ett tåligt material, så OM det blir knasigt går det att sprätta upp.
   Lycka till!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s