IMG_9696 (800x532)

Korsettdelens avigsida försedd med stödkupor vid brösten

IMG_9697 (800x501)

IMG_9698 (800x532)Styvningsskenor fastsatta i fodret

IMG_9700 (800x533) (2)  Ny sidosöm.

Högg tag i några småarbeten som blivit hängande. Blanda annat tagit in en brudklänning i midjan. Mycket ding Dong i luften. Då brudklänningar skall korrigeras är sällan själva syendet så himla krävande. Däremot är det obegripligt svårt att hantera sisådär 12 meter tyg ihopsytt på ett sätt som man kanske inte begiper. Att få in allt under symaskinen kan ge muskelvärk i haban dagen efter. Men jag tycker alltid det är lika intressant att vända någon annan sömerskans klänning avig och se hurudana sömnadstekniska lösningar som använts. Hello kupor. Ser ut som strålkastare. Men i dethär fallet är hela korsetten välgjord och kuporna sitter där de ska. Fint arbete.

Om man har någorlunda sömnadskunskaper och en vettig symaskin går det att fixa en hel del korrigeringar själv, som att förkorta släp eller justera längd. Kanske även göra intag i sidor. Nedan några tips vad man bör tänka på. Känner man sig osäker finns det otaliga ställen i Helsingfors som syr om och korrigerar brudklänningar, men det kostar en smärre förmögenhet! Maila mig istället. Även om jag inte är ett proffs på just brudklänningar, så har jag ifxat om några stycken och de flesta är uppbyggda på ett och samma sätt. Det mesta klarar jag alltså av att fixa, för hälften av priset.

 

Att tänka på då du korrigerar en brudklänning/festklänning själv:

  • Vet du vad du gör? Ibland är sömnadstekniken invecklad och sömarna svåråtkomliga på brudklänningar. Saknar man kunskap är det smartast att vända sig till någon professionell.
  • Kopiera sömnadstekniker. Oftast är det bäst att hålla sig till den finish som redan finns gällande sömar och fållar. Exempelvis då släp förkortas.
  • Gör inte hål vid kritiska ställen. Om livdelen skall justeras är det vettigare att göra en öppning i fodret på kjolen för att komma åt rätt ställe. Oftast finns det redan en ihopsydd öppning någonstans (vanligtvis i mitt bak sömen på kjolen). Sök upp den!
  • Sy inna du sprättar! Skall exempelvis livdelen sys in lönar det sig att sy – kontrollera – och sedan sprätta originalsömen. Då slipper man katastrofer där allt faller i bitar.
  • Handsy. Att få en hel brudklänning under symaskinen kan vara knepigt och man tappar lätt kontrollen. Sy förhand istället, det är minst lika hållbart. Kräver bara lite tålamod för att få nätta, raka stygn.

Eller som sagt – maila mig.

elinsandholm@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s