Gradering – att förstora eller förminska ett mönster till flera olika storlekar.

Jag kan inte påstå att jag är något proffs inom dethär ämnet. I skolan hade vi många kurser i mönsterkonstruktion, men en ynka frivillig kurs i gradering som ändå var ohyggligt intressant! Får tacka mitt nödriga jag att jag alltid gjorde en massa egna anteckningar under lektionstid så nu några år senare är rappakaljan fortfarande begriplig.

Nedan presenterar jag ett sätt att gradera mönster. Det finns säkert andra, bättre, sämre, mer inveckalde, enklare sätt att gå tillväga. Inom kläddesign branschen planerar man vanligtvis kläderna i storlek M/38 och producenterna (fabrikerna) graderar sedan plagget till flera olika stolekar. Sedan år 1965 gör man även graderingarna enkelt på dator.

Det första man bör tänka på är hurudant plagg som skall graderas. Är plagget åtsittande eller oversize? Skall längden variera i de olika storlekarna eller vara konstant? Hur många storlekar behövs? Töjer materialet? Och så vidare…  Ytterkläder graderas exempelvis med större ”hopp” än skjortor då ytterplagg kräver mer utrymme. I mitt fall är det fråga om blusar till en kör och jag har valt att gradera i endast tre olika storlekar, och därför hoppa över en storlek mellan  varje – storlek 36, 40, 44

IMG_9402 (800x523)

Överblick över de olika graderingsmåtten för olika delar av blusen+ ärm

 IMG_9429 (800x532)

Tips. Skaffa en multi-frägad bläckpenna. Det underlättar så ohyggligt mycket då man kan rita de olika storlekarna med olika färger.  

IMG_9412 (800x532)

Anteckningar från skolan – de vanligaste måtten.

IMG_9405 (800x491)

Originalmönstret kan användas som ”form” för exemeplvis ärmens kurv eller halsurringning även i de graderade storlekarna. Här i minatyr.

 IMG_9416 (800x529)

 Ovan har jag graderat två storlekar uppåt två gånger från storlek 36  (svart = 36, röd = 40, grön = 44)  enligt följande mått:

Halsurringning + 0,3 cm /storlek

Axel förskjutning  0,2 cm utåt (vinkelrät från trådriktning)

Axel förhöjning + 0,5 cm /storlek (paralellt med original axel)

Axel förlängning + 0,3 cm / storlek

Ärmkulle + 0,7 – 0,8 cm utåt /storlek

IMG_9418 (800x516)

Figurveck 0,5 cm kortare /storlek

Sidosöm + 1 cm / storlek

Fåll förlängning 0 – 0,7 cm / storlek

IMG_9426 (800x529)
Färdig gradering! Med den här metoden hålls proportionerna vettiga och plagget växer på rätt sätt. Imorgon ska möstren testas och sys upp. Hur man graderar byxor och kjol återkommer jag med en annan gång.

6 reaktioner till “Grading patterns

  1. Hej! tack så jättemycket för förklaringen här! Har letat efter litteratur men kan inte hitta någon vettig, har du något tips? Har förlorat alla anteckningar från tiden i skolan och behöver friska upp mitt minne:) Kom det aldrig någon beskrivning på byxor? // Julia

    Gilla

    1. Håll till godo! Jag har själv inte heller hittat litteratur överhuvudtaget över detta tyvärr. Så är tacksam att jag har mina papper kvar från skoltiden. /elin

      Gilla

  2. Skulle du möjligen kunna hjälpa mig med en gradering av ett busenkel blusmodell? Har gjort ett mönster i M/L men vill ha ett mindre och ett stötte mönster.

    Gilla

  3. Skulle du möjligen kunna hjälpa mig med en gradering av ett busenkel blusmodell? Har gjort ett mönster i M/L men vill ha ett mindre och ett stötte mönster.

    Gilla

    1. Hejsan! Skulle gärna hjälpa till men har dessvärre så pass mycket jobb nu (och föräldraledig på det) att det blir intill omöjligt för mig att klämma in mer. Tyvärr. Hoppas du hittar någon som kan hjälpa dig! /Elin

      Gilla

Lämna en kommentar