DSC01488 (800x600)

DSC01494 (800x600)

DSC01496 (800x599)

Korsettmakeriet fortsätter. Eller tja, klänningslivet jag håller på fixa är inte riktigt en klassisk korsett eftersom den saknar sörning och dessutom har axlar, men tillvävavångssättet är ungefär det samma.

6 lager tyg: draperad, chiffong (om så önskas), klänningstyg, stynvingstyg, tjockt stödtyg och foder försett med styvningstyg. Ibland ännu fler lager, berodende på hur styv korsett man är ute efter. I dethär fallet får den vara aningen tunnare.

6 kanaler: Sys fast i sömsmånen längs alla lodräta sömar (byst+sidor+rygg). I dessa kanaler trär man i stödskenorna. Syns som vita remsor på bilden ovan.

6 stödskenor: Personligen använder jag stödkanaler gjorda av metall som jag beställer härifrån. Dessa är lite kenpigare att använda jämfört med plastskenor (tång och avbitare kanske vanligtvis inte hör hemma i en syateljé men behövs här)  men håller bättre, slits inte med tiden och formar sig finare runt bysten. Finns dessutom i flera olika tjocklekar. Varje metallskena förses med en liten ”hatt” i var ända så att metallen inte ska förstöra tyget eller sticka in i huden.

Alternativ:  Det vanligaste är att använda stödskenor av plast. Dessa är billiga, lättillgängliga och kräver inte några kanaler eftersom det är möjligt att sy rakt genom plasten. MEN plastskenorna slits med tiden och brukar bli stickiga i ändorna (saknar ”hattar”) vilket skadar både plagget och huden. Rekommenderar därför inte dessa i korsetter och övredelar.  Lämpar sig bättre för exempelvis kjofållar och accessoarer.

Finns säkert otaliga sätt att bygga upp en korsett men denhär metoden har funkat fint för mig. På bilden högst upp har jag alltså klipt ut alla mönsterbitar, strukit på styvningstyg på klänningstyget och sytt ihop de tre första lager med tyg (klänningstyg+styvningstyg+tjockt stödtyg). Här har jag även sytt fast kanalerna i sömsmånerna och trätt i stödskenorna. Nästa steg är att drapera på chiffongen, sedan sys fodret fast. Det tar sig…

 

En reaktion till “Corsets – how to?

  1. Pingback: Draping | elinsss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s