Rappakalja. I mitt huvud. Jesus ändå. Försöker reda ut skillnaderna mellan att jobba som frilansare och att vara anställd. Vet att man som frilansare betalar sina egna sociala kostnader. Vilka dessa är har jag däremot ingen aning om. Kan ni något om sånthär? Anyone? Båda alternativen är serrni aktuella för mig men vette fan vad som är lönsammare. Så jag kontaktade Novago – en företagsrådgivningsfirma som ger gratis information och hjälp åt företagare. På svenska. I Raseborgsregionen. Inte illa. Nu får jag bara vänta på mötet..

 

4 reaktioner till “NOVAGO

 1. Jag kan hjälpa dig med det lilla jag vet.
  Oftast lönar det sig att vara frilansare, då får du bättre betalt. Dock är du skyldig att betala sociala avgifter + skatt. Sociala avgifter är (antar jag) typ om du blir sjuk, penisonspengar, och något annat som vanligtvis arbetsgivaren står för. Om du plussar ihop sociala avigfter-procenten + skatteprocenten i den stad du bor i får du summa som du automatiskt måste räkna med att tas bort från det du fakturerat (=lägga in på skattekontot).
  Om du frilansar kan du ju även dra av grejer på företaget, men det kan du väl göra redan nu antar jag eftersom du har företag. Nackdelen är ju att du inte får semesterersättning eller andra fördelar som du skulle ha som anställd.
  Som frilansare har du ju lite friare, kan jobba var du vill och välja dina arbetstider. Man kan ju också skriva ett frilanskontrakt med sin uppdragsgivare. Då vet man ju ungefär vad man fakturerar varje månad, men det kan ju löna sig att skriva ett där det står att du även får ta uppdrag från andra.
  Hoppas du förstår lite vad jag menar, men ungefär såhär borde det i alla fall ligga till! De frilansare jag känner skulle aldrig byta till anställd. De gillar frilanslivet, själv är jag lite feg för det just nu. Blir det väl antagligen i framtiden!

  /HannaH.

  Gilla

  1. tack Hanna för hjälpen! Låter vettigt detdär. Måste bara ta reda på exakt hur mycket de sociala kostnaderna är samt skatten, så ska det fixa sig. Man blir bar alite överväldigad av alla sifror och summor och guvetvad som man måste tänka på.. 🙂

   Gilla

 2. Hej! Själv har jag varit frilansare på översättningsbranschen och skulle personligen inte vilja bli frilansare igen. Just nu jobbar jag heltid på annan bransch. Om man har lagom med jobb så är det ju skönt att vara frilansare, men jag tror att det för många är så att man emellanåt inte har något jobb alls och emellanåt för mycket. Det beror förstås på personen hur väl man handskas med stressen i de olika situationerna. Som anställd vet jag att jag får en viss summa varje månad. Arbetstiderna kan jag förstås inte göra så mycket åt, men för mig är det bättre så här. Som frilansare hade jag problem att koncentrera mig och arbetsdagen slutade därför ofta senare än jag hade tänkt.

  Det finns förresten olika sorter av frilansare. Nu senast jobbade jag som ”työsuhteinen freelancer” (kanske ungefär: frilansare i anställningsförhållande). Det betyder att arbetsgivaren sköter om alla kostnader som med en ”vanlig” anställd, men man är frilansare i det hänseendet att man kan jobba för flera arbetsgivare, tacka nej till jobb och själv bestämma när man har semester osv. Där kombineras alltså goda sidor från både anställning och frilansande. Man har då ett frilansskattekort av vilket man kan ge en kopia åt flera arbetsgivare.

  Sedan finns det företagarfrilansare som sköter själv om alla arbetets bikostnader. En stor del går ju åt till pensionskostnader. Omkring 16% de första fyra åren, tror jag, och över 20% efter det. Man kan nog ”fiffla” med pensionskostnaderna och betala mycket lite, men det lönar sig kanske inte, eftersom sjukpenningen, det eventuella inkomstbaserade arbetslöshetsunderstödet, den eventuella moderskapspenningen och förstås senare pensionen beror på det du betalat.

  På tal om inkomstbaserad arbetslöshetsunderstöd, så rekommenderar jag varmt att du går med i en arbetslöshetskassa, t.ex. http://www.syt.fi/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=116&lang=sv om du fortsätter som företagare. Kanske det också finns ett förbund (som kanske dessutom har en arbetslöshetskassa) du kan gå med i. Då kan du kanske därifrån vid behov få hjälp med att räkna ut arvoden samt få juristhjälp med t.ex. avtal.

  Oberoende av vilken ”roll” man jobbar i (anställd eller frilansare), så ska man ju försöka se till att man får en ordentlig peng i handen (efter pension, skatt, försäkringar, andra utgifter), för din egen skull och för andras i samma bransch.

  Hoppas att det här hjälpte lite eller att det åtminstone inte var till skada :). En sak till: FPA och skattebyrån o.dyl. tycks inte alltid förstå sig på frilansare, så det är bra att själv ta reda på saker och ting.

  Gilla

  1. tacka snälla för din synpunkt på det hela! Jag håller med, att jobba som frilansare kan var autmanande och jag villa själva inte riskera att vara utan jobb. Man har ju lixom ett lägenhetslån att betala på 😀 I mitt fall skulle det vara fråga om fasta arbetstider, 3 dagar i veckan. Allstå i princip ett deltids anställningsjobb i Helsingfros (två dagar i veckan jobbar jag sedan hemma i karis som anställd på en annan firma). Men eFtersom resorna till helsingfros kostar väldigt mycket för mig började vi fundera om jag skulle jobba som företagare i stället och på så sätt kunna dra av resorna från skatten. Det gynnar både mig och chefen så att säga.
   Har kontaktat en företagsrådgivare och fått lite kalkyler på hur hög ens timlön borde vara för att täcka det hela (timlön + pension + skatt + moms). Så nu är jag lite klokare 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s