as good as new with some colour

Färgade kläder hemma med svart Dylon färg förra veckan och tadaaaa. Här ser ni resultatet. Gråa, snuskiga plagg fick en fräschare svart/mörk färg. Användbara igen. Vita H&M toppen drog åt sig minst färg men resultate blev ändå jämnt och tjusigt på alla tre plagg. Hemma-färgning av kläder i maskin fick därför klart godkänt av mig. Förpackningen kostar ca 8 € (finns hos Axel Lindströms/Karis) och räcker till ett stort påslakan eller motsvarande vikt. 500 g vanligt salt från butken ska också kastas med i maskinen så att färgen aktiveras. Noggranna instruktioner följer med förpackningen, men här är ändå några små grejer värt att tänka på då man färgar kläder hemma:

  •  Endat naturmaterial kan färgas, ej syntetmaterial. Kolla tvättlappen i plagget och googla om du är osäker. Finns det syntet material i plagget kan resultatet bli spräckligt.
  • Sömarna i plaggen är ofta av polyester/syntetmaterial och drar därför inte åt sig färg, som på min H&M top. Värt att tänka på. Själv tycker jag det är en skoijig detalj.
  • Färgläran gäller. Resultatet beror alltså på ursprungsfärgen. Ett grådaskigt plagg kan inte färgas klarblått. Svart är ett säkert kort!
  • Ju mer plagg du färger på en och samma gång, detso ljusare blir resultatet. vill man färga mycket tyg på en gång kan man lägga i två förpackningar färg.

… och så en liten varning…

  • En läsare berättade att färgen hade ”förstört” maskinen och det blev färgfläckar på kläder långt efteråt. Så var försiktigt, kör en tom maskin med medel och putsa maskinen ordentlig efteråt. Tvätta inte ljus tvätt genast efter färgning. Själv har jag inte märkt något fuffens.
  • För att minimera risken fläckar på kläder använder jag mig av små servetter som suger upp överflödigt pigment. Rekomenderar om du inte orkar färgsortera din tvätt så noga överlag! (återkommer…)

Det var det. Prova om ni vågar. Är man rädd om sin kära tvättmaskin finns det mindre Dylon förpackningar ämnade för färgning förhand. Har provat, och fungerar om man färgar endast lite tyg. Däremot är det mycket svårare att få till ett jämnt resultat då man själv måste röra om i byttan helatiden. Sånt klara min nerver inte av.

 

 

En reaktion på ”as good as new with some colour

  1. Pingback: colour catcher « elinsss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s