Dethär med material i kläder är en hel vetenskap. Skrev tidigare om dåliga material i kläder – viskos, polyester, akryl – och hyllade blandningar av material. Men bland kommentarerna var det en tös som undrade följande:

”Vad tycker du om t.ex. polyester + viskos? viskos + akryl? akryl+polyester?Det finns ju hemskt många sådana blandningar på t.ex. H&M.”Jag förespråkar alltid naturmaterial (bomull, linne, ull, silke…) i kläder eftersom dessa material har en mängd egenskaper på en och samma gång som syntetmaterial inte kan ha. Men visst köper jag själv ofta blandningar i form av akryl/ylle, eller viskos/bomull. Alltså syntetmaterial blandat med naturmaterial. Funkar bra och priset är ofta vettigt. Och det fina är att materialen backar upp varandra.  Exempelvis 50% akryl + 50% viskos. Akrylen (syntetmaterial) är värmetålig och mjuk men andas inte. Det gör däremot viskosen (naturmaterial), som även suger upp fukt bra. Viskosen är däremot ömtålig i tvätten som våt, men tillsammasn med akrylen blir plagget starkare och maskintvätt är inte längre ett problem. Ni snaijar? Akrylen och viskosen är som enskilda material inte något vidare behagliga, men tillsammans stärker de varan.

Så svar – ja. Jag skulle säga att det är okay att köpa en tröja som är gjord av blandningar som i frågan ovan, syntet+naturmaterial. Polyester+akryl då? D.v.s två syntetmaterial ihop? Tja, jag skulle skippa. Eller åtminstone inte betala mycket.

Så shoppa hårt. Och skippa 100% av nåt. Lova mig.


6 reaktioner till “it´s all about the material 2

 1. Du har så rätt med allt det där (inklusive ditt äldre inlägg), jag började bli verkligen besviken på H&M som verkade att ha helt skippat ull i sina kläder och bara gått in för konstfibrer. I en av dom senaste katalogerna var det igen lite ylleblandningar med, men så där på set stora hela börjar jag undvika butiken mer och mer. Zara har däremot emellanåt 100% cashmere och annat härligt. Inte så billigt, men det två tröjorna jag satsat på har helt klart varit värda sina pris.

  Gilla

  1. sant! Hellre två bra tröjor som är sköna och håller länge, en fem tröjor som sticks och är svettiga och ser helförstörda ut efter ett par tvättar :/ Men jag tror att folk blir mer och mer medvetna om material och börjar kräva förbättring, så hoppeligen snappar butikerna upp det och tänker mer på materialet i plaggen i framtiden..

   Gilla

 2. Det beror lite på tycker ja.. men t.ex. på h&m hänger det ofta såna grejer som man vet att kryper ti 3-åringsstorlek efter en tvätt, så då skippar man ju dem. Försöker hålla mej ti vettiga material nog, min kropp tycker bäst om bomull 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s